Vesti

Neće biti smaka sveta u septembru: NASA demantovala glasine!

U proteklih nekoliko dana internet je preplavljen upozorenjima o asteroidu ili kometi koja bi trebalo da udari Zemlju između 15. i 28. septembra
Vesti
08:22h Autor:
Neće biti smaka sveta u septembru: NASA demantovala glasine!
Foto: Thinkstock

U proteklih nekoliko dana internet je preplavljen upozorenjima o asteroidu ili kometi koja bi trebalo da udari Zemlju između 15. i 28. septembra.

Navodno, prečnik tela iznosi četiri kilometra, a pašće negde oko Portorika, prilikom čega će uništiti sve ili skoro sve na našoj planeti.

Međutim, u pitanju je loše režirana kvazinaučna priča, nastala na osnovu pisma upućenog NASA-i 2010. godine. Reč je o pismu sveštenika Efraina Rodrigeza koji je američku svemirsku agenciju upozorio o "udaru asteroida" koji će se desiti ove godine. Iako je ignorisano, pismo je pronašlo put do medija putem blogova i video snimaka, pa je u međuvremenu tvrdnja predstavljena kao činjenica.

Redak fenomen na nebu iznad Amerike: Pojavila se Vatrena duga! (FOTO)

Ali, stručnjaci navode da takav asteroid ili kometa ne postoje. To se zna zahvaljujući NASA-inoj kancelariji za proučavanje objekata bliskih Zemlji pod nazivom NEO, smeštenoj u poznatoj “Jet Propulsion” laboratoriji u Kaliforniji. "Ne postoji naučna osnova niti delić dokaza da će asteroid ili bilo koji drugi objekat udariti planetu Zemlju", rekao je Pol Čodas, menadžer kancelarije NEO.

Naučnici su zabeležili veliki broj objekata od kojih će samo neki prići Zemlji u sledećih 100 godina, ali nijedan od njih ne predstavlja ni najmanju opasnost za nas i našu planetu.

Posle 15 godina: Rođena prva beba u porodilištu u selu Pasjane

Ipak, opšta verovatnoća udara asteroida je u NASA-i i drugim svetskim svemirskim agencijama shvaćena vrlo ozbiljno, i upravo je zbog toga aktivno nekoliko programa praćenja "sumnjivih" tela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs