Pravoslavni običaj

Počeo Velikogospojinski post: Važi za najkraći, traje do 28. avgusta

Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina
Vesti
15:34h Autor:
Počeo Velikogospojinski post: Važi za najkraći, traje do 28. avgusta
Foto: Wikipedia / Sasha Krotov

Danas, 14. avgusta, u našoj Svetoj Crkvi počinje Velikogospojinski post koji traje do 28. avgusta, do praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih.

Pouke ostroškog igumana: Zlo se zlom ispraviti ne može!

Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.

Stoga sveti Vasilije opominje: „Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela."

Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čoveka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovekov um i uzvodi ka nebesima. Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i telesnog posta.

Ipak, najvažniji cilj posta jeste da uz njegovu pomoć steknemo zajednicu sa živim Bogom. Bez duševne čistote koja se između ostalog postiže i redovnim postom ne moženo da se približimo Bogu i zadobijemo čistu molitvu, te tako postanemo zajedničari Božje blagodati.

Šta se dešava u vašem telu kad postite: Potpuni preobražaj organizma!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs