Alarmantno

Naučnici upozoravaju: Očekuje nas šesto masovno izumiranje!

Mnogo je znakova koji ukazuju da nas očekuje ovaj talas, a ovoga puta moći ćemo da krivimo samo sebe
Vesti
20:40h Autor:
Naučnici upozoravaju: Očekuje nas šesto masovno izumiranje!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

U proteklih pola milijardi godina, čak pet puta se događalo da život na Zemlji bude zbrisan, bilo zbog klimatskih promena, jakih ledenih talasa, vulkanskih erupcija ili pada meteora na tritoriju današnjeg Meksika pre 65 miliona godina.

Svi ovi događaji ubrajaju se u tzv. masovna izumiranja, a mnogo je znakova koji ukazuju da nas očekuje i šesti takav talas. Jedina razlika je u tome što ćemo ovoga puta moći da krivimo samo sebe.

National Geographic razgovarao je o ovoj temi sa Elizabet Kolbert, koja je ovogodišnja dobitnica Pulicerove nagrade za knjigu "Šesto izumiranje."

Tokom svog istraživanja, Kolbertova je došla do podatka da stopa izmiranja životinjskih vrsta neprestano raste i da je već sada na alarmantnom nivou. Vrlo je moguće da će sa Zemlje nestati oko tri četvrtine vrsta, a najugroženije su ostrvske populacije. Životinje koje žive na ostrvima ili u njihovoj blizini su navikle da budu izolovane, na primer, na Novom Zelandu nije bilo kopnenih sisara.

Izumrla posle 43 godine zaštite: Svet je izgubio još jednu retku vrstu!

Najodgovorniji za povećanje stope izumiranja vrsta u moderno vreme je svakako čovek. Čovek menja klimu, agrokulturu i tako redom.

Ukoliko dođe do šestog talasa izumiranja, oporavak će trajati nekoliko miliona godina, tako da je vrlo moguće da nikada nijedan čovek neće živeti na Zemlji, koja je u svom punom potencijalu.

Preciznog odgovora na pitanje da li će ljudi biti žrtve šestog talasa izumiranja nema. Ipak, moramo da se zapitamo da li ovako izgleda svet u kome želimo da živimo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs