Mere zaštite

Najezda zmija u Srbiji: Šta učiniti ako sretnete gmizavca

Govoreći o najezdi zmija u poslednjih desetak godina, zbog klimatskih promena, u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Jagodini i drugim mestima, Grubić je precizirao da u Srbiji postoji 10 vrsta zmija
Vesti
06:04h Autor:
Foto: Thinkstock

Građani koji primete zmiju treba da se sklone i obaveste nadležne službe, izjavio je danas direktor Veterine Beograd Budimir Grubić, ističući da na teritoriji glavnog grada u protekle dve-tri godine nije zabeležen nijedan ujed zmije.

 

Grubić je za TV Pink rekao da je juče primećena jedna zmija "ribarica" u delu grada ka Višnjičkoj Banji posle čega je dežurna ekipa nakon dojave za sedam minuta stigla na lice mesta.

 

Govoreći o zmiji, koja je proteklog vikenda primećena u parku u novobeogradskom Bloku 70, on je istakao da je to, takođe, bila "ribarica" koja je neotrovnica i bezopasna i nalazi se najčešće pored vode.

 

Ove godine u martu su, kako je rečeno, zbrinute dve zmije, u aprilu šest, u maju 17, a u junu do sada osam zmija. One se najčešće pojavljuju u junu, julu, avgustu i septembru, mada je bilo pojava i u decembru, odnosno januaru, rekao je Grubić i dodao da prosečno tokom sezone ima oko 50 prijava u vezi sa pojavom zmija.

 

Grubić je naveo da za pet-šest godina nije zabeleženo da je sa kamionom ili automobilom zmija dospela u Beograd i da je najčešća pojava "ribarica", "smukova" i "vodenih zmija", odnosno "belouški". On je istakao i da zmija niko ne treba da se plaši, niti da ih ubija, jer su zaštićena vrsta, da se ti gmizavci boje ljudi i da uglavnom beže, a da je zanimljivo da strahuju i od pasa.

 

Dovoljno je javiti telefonom Veterini Beograd ili policiji, službi za vanredne situacije, hitnoj pomoći ili komunalnoj policiji, precizirao je Grubić.

 

Govoreći o najezdi zmija u poslednjih desetak godina, zbog klimatskih promena, u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Jagodini i drugim mestima, Grubić je precizirao da u Srbiji postoji 10 vrsta zmija.

 

Od tih 10 vrsta tri su otrovnice - "poskok", "šarka" i "riđoka", kojih ima uglavnom van Beograda, u područjima od Aranđelovca ka ruralnim delovima, gde je mnogo toplije i ima krša i kamena, rekao je Grubić.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...