Novo istraživanje

Mapa inteligencije otkriva: Srbi među najglupljima u Evropi!

Nalazimo se među najglupljim narodima u Evropi, a kako istraživanje pokazuje, ima i glupljih
Vesti 12.05.2015. - 22:26h
Foto: Thinkstock

Kvalitet obrazovanja u velikoj meri utiče na rezultate, odnosno niži prosek IQ-a više ukazuje na loš pristup kvalitetnom obrazovanju, a ne na urođenu inteligenciju. Takođe, uslovi testiranja utiču na rezultate, a bogatije zemlje imaju veće šanse da priušte bolje testiranje.

 

Obrazovanje na domaćoj estradi: Severina završila osnovnu školu, Adil je diplomirani kriminolog!

 

"Moja namera sa mapom nije bila reklamnog karaktera ili izrugivanje bilo koje zemlje. Upravo sam stvorio vizuelizaciju statističkih podataka na osnovu visoko citiranog naučnog rada, kao što sam uradio za desetine drugih karata", kaže autor ovog istraživanja.

 

Ispravno pitanje koje se nameće je - Šta možemo učiniti da se pomogne zemljama koje imaju loše obrazovne sisteme?

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Lin i Vanhanen koji su radili istraživanja o inteligenciji koriste ne samo mere koje su dostupne u odgovarajućim zemljama za testiranje IQ-a, već i, u velikoj meri, različite studije standardizovane procene učenika.

 

Zbog kontroverze koja okružuje Balkan, proverena je statistika i Lin i Vanhanen su otkrili brojčanu (ili tipografsku) grešku u slučaju Bosne, koja je sada ispravljena. Podaci za ostatak Balkana slažu se sa raspoloživim PISA i TIMSS studijama (studije standardizovana procene studenata).

 

Da li ste genijalac: Pokušajte da odgovorite na ovih 6 pitanja!

 

Prema mapi Evrope kada je istraživanje inteligencije u pitanju, može se videti da se Srbi nalaze na neslavnoj poziciji i da su među glupljima u Evropi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...