Četiri i po veka bez

Genije romantizma: Na današnji dan rođen Vilijam Šekspir!

Pre tačno 451. godine rođen je velikan književnosti
Vesti 23.04.2015. - 16:33h Autor: nationalgeographic.rs
Foto: Wikipedia / GianniG46

Na današnji dan, 23. aprila 1564. godine, rođen je Vilijam Šekspir, engleski pesnik i dramski pisac koji se smatra jednim od najvećih umetnika u istoriji književnosti.

 

Opus njegovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge jezike i prikazuju se širom sveta češće nego bilo koji drugi.

 

Šekspir je rođen i odrastao u Stratfordu na Ejvonu. Kad je imao 18 godina, venčao se sa En Hatavej, koja mu je rodila troje dece: Suzan i blizance Hamneta i Džudit.

 

Punih 60 godina bez genija - Godišnjica smrti Alberta Ajnštajna!

 

Između 1585. i 1592. započeo je uspešnu karijeru u Londonu kao glumac, pisac i suvlasnik glumačke družine „Ljudi lorda Čamberlena“, kasnije poznatiju kao „Kraljevi ljudi“. Vratio se u Stratford verovatno oko 1613, gde je umro tri godine kasnije. Malo pisanih svedočanstava je ostalo o Šekspirovom privatnom životu, te postoje mnogobrojna nagađanja, između ostalog i o tome da li su dela koja mu se pripisuju zaista njegova.

 

Foto: Profimedia / Statua Vilijama Šekspira u Londonu
Foto: Profimedia / Statua Vilijama Šekspira u Londonu

Šekspir je najveći deo svog opusa napisao između 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorije, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali „Hamlet“, „Kralj Lir“ ili „Magbet“, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku. U svom poznom periodu pisao je tragikomedije i sarađivao sa ostalim dramskim piscima.

 

Mnoga od njegovih dela su bila objavljena još za njegovog života u izdanjima različitog kvaliteta i tačnosti. Godine 1623. dvojica njegovih kolega objavila su „Prvi folio“, zbirku njegovih dramskih dela koja su uključivala sve osim dve drame koje su u novije vreme priznate kao Šekspirove.

 

Šekspir je bio ugledan pesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmere pre 19. veka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola. Od 20. veka, Šekspirova dela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom sveta.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...