Pravoslavna crkva slavi

Danas je bela nedelja: Dan kada je Neverni Toma postao vernik!

Osvedočivši se u njegovo vaskrsnuće, jedanaestorica apostola su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, ali on im odgovori: "Ne verujem, dok to ne vidim"
Vesti
16:18h Autor:
Danas je bela nedelja: Dan kada je Neverni Toma postao vernik!
Foto: Profimedia / Statua Svetog Tome U Rimu

Tomina nedelja je prva nedelja posle Vaskrsa. Naziva se još i nedelja Antipashe, Bela nedelja. Novom nedeljom se naziva, jer početak svih nedelja počinje od nje, jer posle Vaskrsa prvi put ponavlja i kao da obnavlja veliki praznik Vaskrsenja.

Posvećena je Svetom apostolu Tomi i njegovom neverstvu u Hristovo vaskrsenje. Tog dana je apostol Toma svoje neverje zamenio verom.

Naziv je dobila po Tomi, jednom od dvanaest velikih apostola. U sedmici između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena, i onaj ko tad umre pravo u raj ide. Po biblijskom učenju, Isus Hrist se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata.

Narodna verovanja - Šta nikako ne smete raditi nakon Uskrsa!

Osvedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, ali on im odgovori: "Ne verujem, dok to ne vidim."

Foto: Wikipedia / Ramon Z, Ikona Svetog Tome
Foto: Wikipedia / Ramon Z, Ikona Svetog Tome

Osmi dan po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekoreo Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće poverovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Neverni.

Kada se apostol Toma uverio u rane Hristove uzviknuo je : "Gospod moj i Bog moj!"

Uverivši se, tako, lično u Hristove rane i njegovu besmrtnost, Toma je postao jedan od najdoslednijih pobornika hrišćanstva, koje je širio u Palestini, Persiji i Indiji. Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru, zato što je suprugu i sina tamošnjeg cara preobratio u hrišćanstvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs