Godišnjica

Na današnji dan pre 54 godine: Jurij Gagarin prvi put otputovao u svemir!

Njegov let je trajao jedan sat i 48 minuta, a postojala je velika verovatnoća da misija ne uspe i Gagarin pogine
Vesti
09:16h Autor:
Foto: Profimedia

Na današnji dan, 12. aprila 1961. godine, Jurij Gagarin je otputovao u svemir!

 

Jurij Gagarin rođen je 9. marta 1934. godine u Klušinu. Svet će ga pamtiti kao prvog čoveka koji je otišao u kosmos - 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici Vostok 1.

 

Njegov let je trajao jedan sat i 48 minuta. Pošto je postojala velika verovatnoća da misija ne uspe i Gagarin pogine, sastavljena su tri saopštenja za štampu: jedan u slučaju uspeha i dva u slučaju neuspeha. Kontrolori na Zemlji su tek nakon 25 minuta ustanovili da je Gagarin dostigao stabilnu orbitu.

 

Vostokom 1 je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam upravljao letelicom, a šifra za otključavanje kontrola je bila postavljena u Vostok 1, za slučaj da se desi nešto nepredviđeno.

 

Provešće godinu dana u svemiru - Tri astronauta napustila zemlju!

 

Rakete su se uključile iznad zapadne obale Afrike, blizu Angole, oko 8.000 kilometara od predviđenog mesta za sletanje, a gorele su oko 42 sekunde. Zbog ograničenja u pogledu mase nije bilo rezervnih raketa. Kapsula je imala zalihe za 10 dana koje će omogućiti život i prirodno opadanje orbite u slučaju da rakete ne odrade kako je planirano.

 

Nakon paljenja raketa za povratak, Vostokov modul s opremom je neočekivano svežnjem žica ostao privezan za kapsulu za povratak. Dve polovine letelice je trebalo da se odvoje 10 sekundi nakon gašenja raketa za povratak, ali se to nije desilo ni posle 10 minuta. Letelica se naglo okretala pre nego što su žice izgorele i modul se namestio u pogodnu visinu za ulazak.

 

Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se spustio na zemlju. Kako su pravila Međunarodne aeronautičke federacije zahtevale da se pilot mora spustiti sa svojom letelicom, Sovjetski Savez je insistirao da je Gagarin sleteo Vostokom i Međunarodna aeronautička federacija je priznala let.

 

Nekoliko godina kasnije je otkriveno da je Gagarin iskočio iz Vostoka.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...