Godišnjica

162 godine od rođenja Vinsenta Van Goga

Za nešto više od deceniju, stvorio je više od 2.100 dela, uključujući 860 ulja na platnu i više od 1.300 akvarela, crteža, skica i grafika
Vesti
04:20h Autor:
162 godine od rođenja Vinsenta Van Goga
Foto: Wikipedia

Na današnji dan, 30. marta 1853. godine, rođen je postimpresionistički slikar Vinsent van Gog. Njegova dela su zapažena po svojoj gruboj lepoti, emotivnoj iskrenosti i hrabrim bojama, te je zahvaljujući tome postao jedan od vodećih umetnika 20. veka.

Njegov rad je za vreme njegovog života bio poznat samo nekolicini ljudi, a samo par ga je cenilo i poštovalo. Van Gog je počeo da crta kao dete, a nastavio je kroz godine kada je odlučio da će biti umetnik. Slikanjem se počeo baviti tek u kasnim dvadesetim godinama, a mnoge od njegovih najpoznatijih dela je završio poslednje dve godine svog života.

Za nešto više od deceniju, stvorio je više od 2.100 dela, uključujući 860 ulja na platnu i više od 1.300 akvarela, crteža, skica i grafika. Njegov rad obuhvata autoportrete, pejzaže, mrtvu prirodu i portrete, a najčešći motivi su čempresi, polja pšenice i suncokreti.

Nakon dugog i bolnog problema sa anksioznošću i učestalim problemima mentalnih bolesti, umro je od prostrelne rane metkom u svojoj 37. godini. Opšte je prihvaćeno mišljenje da je izvršio samoubistvo, iako pištolj iz koga je pucano, nikada nije pronađen.

Slika "Seljanka" iz njegovog ranog holandskog perioda nalazi se u beogradskom Narodnom muzeju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs