Novi propisi

London zabranjuje ulične svirače: Na udaru gajde, udaraljke i električne gitare!

Svi ulični izvođači moraju da budu na dovoljnom rastojanju od publike, naročito u vreme velikih gužvi, ističe se u novom kodeksu koji su londonske vlasti donele u saradnji sa policijom i muzičarima
Vesti
19:00h Autor:
London zabranjuje ulične svirače: Na udaru gajde, udaraljke i električne gitare!
Foto: Reuters

Zvaničnici Londona su juče objavili novi kodeks ponašanja kojim se uličnim muzičarima osim gajdi ne preporučuje sviranje električne gitare i udaraljki, kao ni korišćenje pojačala ili izvođenje bitboksa, tj. stvaranja muzike pomoću ustiju.

Posebno se ne savetuje sviranje gajdi, instrument koji se najviše vezuje za tradicionalnu škotsku muziku, jer, kako je navedeno, "brzo zamara" publiku. Muzičari koji znaju samo tri pesme pozvani su da se udalje sa mesta nastupa čim završe prvu turu izvođenja.

Svi ulični izvođači moraju da budu na dovoljnom rastojanju od publike, naročito u vreme velikih gužvi, ističe se u novom kodeksu koji su londonske vlasti donele u saradnji sa policijom i muzičarima.

Prošle godine, gradonačelnik Londona Boris Džonson je upozorio da bi usled usvajanja sve restriktivnijih pravila u 32 gradske opštine moglo da dođe do potpunog gašenja ulične muzike.

"Bojim se da bi pojedini kvartovi mogli da postanu zabranjeni muzičarima", kazao je Džonson prilikom lansiranja #BackBusking, kampanje za podršku uličnih muzičara. "Umesto da im zagorvačavamo život, trebalo bi da poštujemo njihov doprinos gradskom jezgru", istakao je gradonačelnik Londona, podsetivši na status grada kao metropole "žive muzike".

Ulični umetnici mogu slobodno da nastupaju na javnim mestima u Londonu, ali moraju da imaju specijalnu dozvolu da bi svirali u metrou, pojedinim kvartovima i ispred određenih institucija. Strogo im je zabranjeno da nastupaju u Sitiju, čuvenoj poslovnoj gradskoj četvrti. Novi kodeks precizira gde i po kojima pravilima muzičari mogu da sviraju, kao i pod kojim uslovima policija može da im zapleni instrumente.

Iako se London redovno hvali da je O2 Arena, otvorena 2007, postala najposećenija koncertna sala u svetu, ulični muzičari se žale da vlasti najčešće izdaju dozvole pantomimičarima i mađioničarima koji su diskretniji i mnogo manje bučni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs