Veliko priznanje

Goran Bregović odlikovan ordenom Umetnosti i književnosti u rangu viteza! (FOTO)

Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, uručila je danas poznatom muzičaru i kompozitoru odlikovanje
Vesti 25.02.2015. - 21:28h Autor: Tanjug
Foto: Beta

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro uručila je danas poznatom muzičaru i kompozitoru Goranu Bregoviću orden Umetnosti i književnosti u rangu viteza. Na prijemu u Ambasadi Francuske, Moro je istakla da je Bregović znamenita ličnost na međunarodnoj muzičkoj sceni, posebno u Francuskoj, u kojoj redovno boravi i gde već 25 godina u mnogome doprinosi da se pobudi interesovanje za narodnu muziku Balkana.

 

Prema rečima ambasadorke Moro, on je pokazao da muzika nema granica, ni u prostoru ni u vremenu i da je to univerzalni oblik. Bregović daje mogućnost svima koji su na neki način isključeni, kao što su Romi, da se izraze na ravnopravan način, što je jedno veliko bogatstvo, istakla je ambasadorka Francuske i dodala da mu se Francuzi zahvaljuju što brani te ideje.

 

Ona je podsetila da je Bregović rođen u Sarajevu, Srbin po majci, Hrvat po ocu i da je u svet muzike ušao učeći da svira violinu, ali su ubrzo gitara i rokenrol postali ono što ga privlači. Paralelno uz upisivanje studija filozofije i sociologije osnovao je grupu "Bijelo dugme", kojoj je prvi album iz 1974. godine doneo ogroman uspeh, a nakon toga je započeo i saradnju sa rediteljem Emirom Kusturicom.

 

Ambasadorka je istakla da je jedan od značajnih momenata u njegovom životu bilo komponovanje muizike za film "Kraljica Margo" i dodala da Bregović 1997. odlučuje da se posveti prvenstveno izvođenju svojih kompozicija sa Orkestrom za svadbe i sahrane. Bregović je zahvalio na ordenu koji mu je, u ime francuskog ministra za kulturu i komunikacije uručila ambasadorka Francuske, ukazavši da on dolazi iz jedne sasvim male kulture u odnosu na francusku kulturu. Velika je stvar znati da ta velika kultura može da odlikuje nekog kao što smo mi, dodao je Bregović. Prijemu u ambasadi Francuske prisustvovale su brojne javne ličnosti, među kojima i Severina Vučković.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...