Biće impresivno

10.000 ljudi pohrlilo da vidi plimu veka u Lamanšu: Očekuje se visina četvorospratnice! (FOTO)

Prirodni fenomen će posebno da bude spektakularan u francuskom zalivu Sen-Malo
Vesti 21.03.2015. - 16:50h Autor: Tanjug
Foto: Reuters

Nakon pomračenja Sunca, očekuje se da će retko poklapanje astronomskih faktora večeras izazvati "plimu veka", prirodni fenomen koji će posebno biti spektakularan u francuskom zalivu Sen-Malo, u Lamanšu, i na hiljade znatiželjnika hrli da posmatra nivo vode koji bi trebalo da dostigne visinu četvorospratnice.

 

Oko tog kamenitog ostrvca, sa kog se uzdižu tornjevi srednjovekovnog utvrđenja, večeras u 20 sati i sutra nivo vode bi trebalo da dosigne 14,15 metara, što odgovara visini četvorospratnice, saopštila je Hidrološka i okeanografska služba francuske mornarice (SHOM).

 

Na hiljade znatiželjnika pohrlilo je tim povodom na ostrvo Mon Sen Mišel, jedne od najznamenitijih francuskih turističkih atrakcije. Mon Sen Mišel je drugo mesto u svetu, posle zaliva Fandi u Kanadi, gde je razlika između plime i oseke najveća.

 

"Biće veoma impresivno i spektakularno. Nadoći će velika masa vode koja će se potom povući", izjavio je Nikola Veber, stručnjak za plime pri SHOM-u, prenose francuski mediji. On je, ipak, pozvao na opreznost, jer će "more nadoći veoma brzo" i podsetio na lokalnu poslovicu koja kaže da "more u Mon Sen Mišelu napreduje brzinom konja u galopu".

 

"Možda ne baš kao konj u galopu, ali svakako kao čovek u trku", precizirao je Veber. Suprotno svom nazivu, "plima veka" se događa otprilike svakih 18 godina.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...