Danas se obeležava svetski dan palačinki, mnogima omiljene poslastice.
Prvu palačinku je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu - ploča. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.
Ako ste i vi pravili palačinke po “stavi sastojke otprilike” savetu mame, bake, tetke, svekrve…a one nisu bile baš kao njihove, to je zato što one imaju dovoljno iskustva da otprilike zaista može da funkcioniše.
Nekad su žilave, nekad se loše peku, nekad nisu baš ukusne… Dakle, recept sa tačnim merama, sve izmerite i palačinke će vam biti bolje od svih koje ste do sada probale. Recept, kažu, a pitanje je da li je istina, potiče iz Bazara od pre 30 godina. Pitanje je da li je ovo originalni recepat, ali svakako je savršen. Testo ni gusto ni retko, a peče se savršeno.
Znate kakve je voleo Napoleon?
One koje se opiru sili Zemljine teže! Navodno, on je uoči svake bitke pekao palačinke, uz nadu da mu nijedna neće pasti jer bi to bio loš znak. Pogađate kada je promašio tiganj? Da, pre nego što je rešio da osvoji Moskvu.
Ne znamo sa čime ih je slavni osvajač jeo, i zato ne možemo da vam ponudimo baš taj recept, ali OVDE preuzmite nekoliko takođe zanimljivih.