Najprevođeniji autor prošlog veka

187 godina od rođenja Žila Verna: Jedan od očeva naučne fantastike nikad neće biti zaboravljen

Iako je trebalo da prati stope svoga oca i postane advokat, već od rane mladosti ga je više privlačilo pozorište i pisanje tekstova
Vesti
18:38h Autor:
187 godina od rođenja Žila Verna: Jedan od očeva naučne fantastike nikad neće biti zaboravljen
Foto: Profimedia

Na današnji dan, 8. februara 1828. godine, rođen je francuski pisac Žil Vern, najpoznatiji po avanturističkim romanima i snažnom uticaju na književni žanr naučne fantastike.

Rođen u Nantu, trebalo je da prati stope svoga oca i postane advokat, ali već od rane mladosti ga je više privlačilo pozorište i pisanje tekstova.

Sećanje na Milovana Ilića Minimaksa - 10 godina od smrti nezaboravnog humoriste!

Njegova saradnja sa izdavačem Pjerom Žilom Ecelom dovela je do stvaranja "Neobičnih putovanja", veoma uspešne serije romana u kojoj su se nalazila dela kao što su "Put u središte Zemlje", "Dvadeset hiljada milja pod morem" i "Put oko sveta za osamdeset dana".

Vern se smatra jednim od najvećih književnih autora u Francuskoj i većem delu Evrope, gde je imao veliki uticaj na književne žanrove avangardu i nadrealizam. Međutim, njegova reputacija je značajno drugačija u anglofonim regionima, gde se često spominje kao pisac fantastike i knjiga za decu, ne samo zbog skraćenih i izmenjenih prevoda u koja su njegovi romani često preštampavani.

Žil Vern je jedan od najprevođenijih autora na svetu, a nalazi se na drugom mestu između engleskih pisaca — Agate Kristi i Vilijama Šekspira. Međutim, bio je najprevođeniji autor tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

Njegov doprinos žanru je bio takav da se zajedno sa piscima Herbertom Džordžom Velsom i Hugom Gernsbekom, ponekad naziva jednim od „očeva naučne fantastike“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs