Godišnjica

80 godina od rođenja kralja roka: Sećanje na Elvisa Prislija

Njegovi obožavaoci obeležiće ovu godišnjicu u Memfisu uz rođendansku tortu, filmove i aukciju njegove prve vozačke dozvole i prve ploče
Vesti
00:30h Autor:
80 godina od rođenja kralja roka: Sećanje na Elvisa Prislija
Foto: AP

Kralj roka, zvezda čije ime i danas ostvaruje više miliona dolara godišnje, čuveni Elvis Prisli rođen je na današnji dan pre 80 godina.

Njegovi obožavaoci obeležiće ovu godišnjicu u Memfisu uz rođendansku tortu, filmove i aukciju njegove prve vozačke dozvole i prve ploče.

Iako je umro 1977. godine Prisli je i dalje jedan od najprodavanijih umetnika svih vremena koji i dalje zaslužuje titulu kralja roka.

http://www.youtube.com/watch?v=SBmAPYkPeYU
muzičku karijeru je počeo

U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a.RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dve decenije. Njegov prvi singl za tu izdavačku kuću "Heartbreak Hotel" izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan.

Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Prisli se pored muzike bavio i glumom, i uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit.

http://www.youtube.com/watch?v=VI94AsuvUUA

Njegov uticaj je vidljiv i na druge muzičare od Bitlsa, pa do Džastina Bibera. "U njegovom glasu mogao se čuti glas Dina Martina, kao i kantri muzika", rekao je muzičar Bili Lojd.

Gitarista Harold Bredli koji je svirao u mnogim Prislijevim pesmama seća ga se kao sjajnog momka sa ogromnim uticajem.Godine 1977. Prisli je doživeo srčani udar, ali nije promenio svoj način života, a već 16. avgust pada u duboku komu zbog prekomerne upotrebe droge. Doktori su pokušali da mu spasu život, ali nisu uspeli u tome.

Elvis je još za života postao legenda. Za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja.

I danas Prisli ima mnogo obožavalaca, ljudi koji ga imitiraju, koji pevaju i sviraju njegove pesme, dok neki čak veruju da nije umro, već da se povukao i da živi negde daleko od očiju javnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs