Ne može biti zaboravljen

72 godine od smrti Nikole Tesle: Veliki naučnik preminuo na Božić

U Njujorku je 1885. osnovao vlastitu kompaniju i započeo izradu prvih modela predviđenih za široko korišćenje naizmenične struje koja je preobrazila svet
Vesti
21:44h Autor:
72 godine od smrti Nikole Tesle: Veliki naučnik preminuo na Božić
Foto: Wikipedia

Tačno na Božić navršava se 72 godine od smrti Nikole Tesle, američkog naučnika srpskog porekla i jednog od najvećih umova u istoriji.

Kao genijalni inovator i potpuni usamljenik, Tesla je umro u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. u apartmanu hotela Njujorker gde je proveo poslednjih deset godina života. Preminuo je u snu, od posledica koronarne tromboze.

Prošao je ceo vek od odlaska Branka Ćopića - Legenda kojoj su bajke i priče o detinjstvu bile beg od mračne stvarnosti! Više saznajte OVDE.

Tesla je pronašao polifazni sistem, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika, odnosno sistem proizvodnje i distribucije električne energije. Zato je po njemu nazvana mera za magnetnu indukciju.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, Lika, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Republika Hrvatska.Rođen je u porodici Milutina Tesle, sveštenika Srpske crkve (tada Karlovačka mitropolija).

Njegova majka Georgina rođena je u porodici prote Nikole Mandića i Sofije, rođene Budisavljević, takođe iz ličke svešteničke porodice.

OVDE saznajte kako je Nikola Tesla trenirao mozak - 3 jednostavne navike koje svako može da usvoji!

U Njujorku je 1885. osnovao vlastitu kompaniju "Tesla" kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za široko korišćenje naizmenične struje - koja je preobrazila svet.

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio u dva navrata, 1889. i 1892. godine i oba puta boravio u rodnoj Lici. Aprila 1892. stigao je u Gospić, gde je tada živela njegova teško obolela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila. Mesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u posetu Beogradu, što je bilo propraćeno velikim patriotskim manifestacijama. I sam Tesla je tada u obraćanjima naglašavao srpski patriotizam.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESKO-a "Pamćenje sveta".

Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla, njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936. godine, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, kao i dve termoelektrane u Srbiji.

Više spomenika i spomen-bista podignuto je širom sveta, posebno u SAD, a Srbi iz Amerike nosioci su projekta da se pokraj manastira Šišatovac na Fruškoj gori, izgradi replika Tesline rodne kuće i crkve Svetog Petra i Pavla u Smiljanu u kojoj je kršten, a gde je njegov otac bio sveštenik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs