Crveno slovo

Cela Srbija slavi Svetog Nikolu: Simbol pobednika dobra nad zlom

Jedna od najrasprostranjenijih krsnih slava, danas će biti povod okupljanja oko slavske trpeze, kolača i sveće gotovo čitave zemlje
Vesti
22:16h
Cela Srbija slavi Svetog Nikolu: Simbol pobednika dobra nad zlom

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik Svetog Nikole, koji je u istoriji hrišćanstva zabeležen kao jedan od najvatrenijih zagovornika hrišćanske crkve i veliki protivnik jeretičkih učenja u prvim vekovima hrišćanske propovedi.

Svetog Nikolu podjednako poštuju i zapadni i istočni hrišćani, a u Srbiji je jedna od najčešćih slava i zaštitnik pravoslavnih porodica.Smatra se da svi pravoslavni Srbi proslavljaju svetog Nikolu - polovina kao krsnu slavu, dok su druga polovina gosti pravoslavnih domaćina.

Sve o velikom božićnom postu pogledajte OVDE.

SPC obeležava dan smrti svetog Nikole, čudotvorca Mirlikijskog koji je rođen u gradu Patari, u oblasti Mire Likijske, u vreme cara Valerijana (190-260).Umro je 6. decembra 345. godine (19. decembra po zvaničnom gregorijanjskom kalendaru), pa tog dana svi hrišćani daju pomen svetitelju.Sveti Nikola, čije je ime u grčkom značenju - pobeditelj naroda (niki - pobeda i laos - narod) smatra se u hrišćanskom svetu kao simbol pobednika dobra nad zlom, koji je kao propovednik pravoslavnog hrišćanstva u prvim vekovima imao najveći broj pristalica.

Kako da pripremite posni paprikaš od šampinjona pogledajte OVDE.

Sveti Nikola je

istorijska ličnost, a istorija hrišćanske crkve pamti ga kao učesnika Prvog vaseljenskog sabora kojeg je 325. godine sazvao car Konstantin (280-337) želeći da uvede red u hrišćanskoj crkvi koju je ozvaničio Milanskim ediktom 313. godine.

Mnogopoštovan u srpskom pravoslavlju sveti Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva pa su najstarije crkve njemu posvetili.U manastiru Studenica crkvu Svetog Nikole (13. vek) podigao je Stefan Nemanja, a kralj Uroš I Nemanjić i kraljica Jelena Anžujska sagradili su pored svoje zadužbine u manastiru Gradac crkvicu Svetog Nikole koja je i danas gotovo netaknuta.

5 stvari o pistaćima koje niste znali i 5 recepata koje morate da probate pogledajte OVDE.Među mnogobrojnim svedočanstvima zabeleženo je i da je kralj Stefan Dečanski kome je, prema predanju, sveti Nikola vratio vid, zlatom okitio crkvu svetog Nikole u Bariju.U srpskim manastirima Sveti Nikola se slika u odeždi arhiepiskopa a među najlepše predstave spadaju i scene sa Prvog vaseljenskog Sabora su u manastiru Dečani (14. vek).Običaj je da se uoči Svetog Nikole, u vreme prazničnog bdenija, sve lađe zaustave i bace sidra.U srpskom pravoslavlju slava Svetog Nikole pada u vreme Božićnog posta, pa je običaj da se na slavsku trpezu iznose posna jela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs