Treća po redu

Uskoro nagrada za dečju književnost Duško Radović

Pored nagrade za najmlađe Branko Miljković i Stevan Sremac, od sledeće godine dodeljivaće se i nagrada za književnost sa imenom omiljenog dečjeg pesnika
Vesti
17:38h Autor:
Uskoro nagrada za dečju književnost Duško Radović
Foto: Thinkstock

Pored dve već tradicionalne prestižne književne nagrade koje nose imena naših poznatih pisaca Branka Miljkovića i Stevana Sremca, od naredne godine dodeljivaće se i treća u istom rangu - nagrada pod imenom Dušana Duška Radovića, jednog od naših najpoznatijih dečjih pisaca, inače, rođenog Nišlije.

Inicijativu za ustanovljavanje ove godišnje nagrade za najbolju knjigu dečje poezije ili proze pokrenuo je predsednik Komisije za nagrade Grada Niša i predsednik lokalnog parlamenta, prof. dr Mile Ilić.

OVDE saznajte kako je obeležena 30. godišnjica smrti Duška Radovića - Bio jednom jedan laf!

"Za razliku od Miljkovića i Sremca, čija su dela i zasluge na valjan način dobile valorizaciju u našem gradu, Dušku Radoviću to još uvek nije učinjeno, jer su nam ga "preuzeli" Beograđani" - kaže Ilić.

Ova nagrada, dodaje on, treba da zaokruži naš odnos i odnos grada Niša prema Radoviću, jer, jedna škola, ustanova (Dom za decu bez roditeljskog staranja) i ulica već nose njegovo ime.

Ova ideja je u međuvremenu dobila nepodeljenu podršku brojnih uglednih ljudi u oblasti kulture, pre svega, među niškim književnicima, što se očekuje i od šefova svih odborničkih grupa, te bi donošenje odgovarajuće odluke trebalo da bude već na prvoj narednoj sednici lokalnog parlamenta.

Planirano je da se nagrada dodeljuje svake godine na dan rođenja Duška Radovića 29. novembra, a za nju će moći da konkurišu svi srpski pisci za decu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs