Podrška obolelima

Svetski dan borbe protiv side: Testirajte se danas besplatno i anonimno širom Srbije!

Svetski dan borbe protiv AIDS-a je prilika da se iskoristi snaga socijalne promene, pri cemu se u prvi plan stavljaju pojedinci sa ciljem popunjavanja prepoznatih praznina u odgovoru na HIV/AIDS - kažu iz Instituta za javno zdravlje Srbije
Vesti
20:50h Autor:
Svetski dan borbe protiv side: Testirajte se danas besplatno i anonimno širom Srbije!
Foto: Thinkstock

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, Institut za javno zdravlje Srbije pozvao je sve koji su imali neko rizično ponašanje u bližoj ili daljoj prošlosti da se posavetuju i besplatno i anonimno testiraju na HIV.

Testiranje u Beogradu može da se obavi u Gradskom zavodu za javno zdravlje (Bulevar despota Stefana 54a, od 8 do 17 časova) i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata (Braće Nedića 28, od 8 do 19 časova), a aktivnosti sličnog sadržaja će se realizovati i u mnogim gradovima Srbije.

Izumljen kondom koji štiti od HIV virusa! Detalje saznajte OVDE.

Nacionalna kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a u Srbiji je počela krajem novembra i trajaće do sredine decembra, pod sloganom "Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om".

Pored već tradicionalnih tribina i brojnih aktivnosti na javnim mestima, biće realizovane interaktivne edukacije u školama i na fakultetima, kao i intenzivirano pružanje usluge dobrovoljnog, besplatnog, poverljivog savetovanja i testiranja u institucionalnim savetovalištima za HIV, kao i na terenu, sa fokusom na pripadnike iz populacija koje su pod povećanim rizikom od infekcije.

Svetski dan borbe protiv AIDS-a je prilika da se iskoristi snaga socijalne promene, pri cemu se u prvi plan stavljaju pojedinci sa ciljem popunjavanja prepoznatih praznina u odgovoru na HIV/AIDS, saopštio je institut. Kao očekivani ishodi, navedeno je popunjavanje praznine u testiranju na HIV (jer 19 miliona osoba u svetu koje ne znaju da su inficirane HIV virusom mogu da dobiju podršku) i popunjavanje praznine u lečenju (da bi 35 miliona osoba koje žive sa HIV-om u svetu imalo dostupno lečenje koje znači život).

Da li ste znali da obrezivanje muškaraca može da zaštiti od HIV virusa? Više pročitajte OVDE.

Nadležni su povodom ovog dana pozvani da popune praznine u dostupnosti lekova za decu - tako će svoj deci koja žive sa HIV-om u svetu biti omogućeno lečenje, a ne samo svakom četvrtom detetu kao što je to danas. I na kraju, treba popuniti praznine u dostupnosti preventivnih i drugih usluga jer sve osobe mogu biti uključene kao deo rešenja, navedeno je u saopštenju. Ovaj dan predstavlja jedinstvenu priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i javno zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da podstaknu celokupnu društvenu zajednicu da svima obezbedi nediskriminatoran i neosudujuci pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i terapiji, nezi i podršci za osobe inficirane HIV-om.

Aktivnosti koje prate obeležavanje 1. decembra u Srbiji se sprovode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, Ministarstvom omladine i sporta - kancelarijama za mlade, UN agencijama, civilnim sektorom, Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om, domovima zdravlja, Crvenim krstom Srbije, školama i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs