Stop nasilju

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Od početka godine ubijena 21 žena

Povodom 25. novembra biće dodeljene nagrade "Pravi muškarac" koja je osnovana sa idejom da dobitinici budu modeli ponašanja i pozitivni primeri koji imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja
Vesti 25.11.2014. - 11:18h Autor: Stil / Tanjug
Foto: Shutterstok

Nizom manifestacija danas će biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, uoči koga je rečeno da je u porodičnim svađama od početka godine ubijena 21 žena.Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović će tim povodom otvoriti konferenciju ""Nasilje u porodici sa aspekta relevantnih institucija"" u Pres centru Tanjuga.

 

Nasilje je ozbiljan društveni problem koji preti da generiše još nasilnika, ocenila je Mihajlović u autorskom tekstu u Politici.

 

Šokantni rezultati eksperimenta - samo jedna osoba reagovala na nasilje nad ženom! Video pogledajte OVDE.

 

"Maksimalne rigorozne kazne, brzi sudski postupci, zabrana prilaska i osuda moraju biti reakcija države i društva, a žrtvama mora biti garantovana maksimalna socijalna, ekonomska, zdravstvena i psihološka zaštita" - navela je Mihajlović.

 

Prema njenim rečima, u godinama iza nas brojne vrednosti su nestajale, a najranjivije su ostale najosetljivije grupe društva, među kojima su i žene, i moramo primeniti sve efikasne oblike zaštite od nasilja, ali i stvoriti uslove za prevenciju. Koordinatorka u Savetovalištu protiv nasilja u porodici Stanojević rekla je ranije Tanjugu da je u porodičnim svađama od početka godine ubijena 21 žena, a da se tom Savetovalištu za neku vrstu pomoći u istom period obratio 2.712 njih.

 

Uoči 25. novembra Mreža žene protiv nasilja zatražila je od lokalnih samouprava da pokažu brigu za sve žene koje trpe nasilje i uključe SOS telofone napominjući da se ta specijalizovana usluga, koju pruža 27 ženskih nevladinih organizacija, godišnje iskoristi i više od 10.000 puta.

 

"Pozivamo lokalne samouprave da u svoje odluke o socijalnoj zaštiti uključe SOS telefone i izdvoje sredstva u budžeta kako bi ta usluga bila dostupna svim zenama koje su preživele nasilje" - rekla je Aleksandra Nestorov iz Mreža Žene protiv nasilja na konferenciji povodom najave kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama.

 

OVDE pročitajte tužnu priču devojke koju je porodica zlostavljala od 7. godine života.

 

Povodom 25. novembra biće dodeljene nagrade "Pravi muškarac" koja je osnovana sa idejom da dobitinici budu modeli ponašanja i pozitivni primeri koji imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja, a ove godine dobitnik nagrade je muzičar i književnik Marko Šelić Marčelo.

 

Na Trgu Republike biće organizovana ulična akcija u kojoj će građani biti pozvani da potpišu zastavu solidarnosti sa ženama koje su preživele muško nasilje, a 25. novembar tribinom na kojoj će govoriti predstavnici nadležnih organa koji se bave problemom nasilja u porodici obeležiće i Udruženja građana IAN Međunarodna mreža pomoći sa Centrom za socijalni rad opštine Mladenovac.Osim tribine, biće organizovana i akcija "Trn nasilniku, cvet ženi" u okviru koje će se na gradskom trgu u Mladenovcu ženama deliti ruže i promotivni materijal.

 

Povodom Međunarodne manifestacije "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" komisija za rodnu ravnopravnost GO Zvezdara organizovaće niz događaja, a za sutra je zakazano otvaranje izložbe "Sadizam u toplom domu" Jane Stojković.

 

Ohrabrujuće  i za svaku pohvalu - Policajac prekinuo predstavu na otvorenom misleći da muž stvarno bije ženu! Detalje saznajte OVDE.

 

Inače, 25. novembar izabran je kao sećanje na ubistvo sestara Mirabel, borce protiv diktature i nasilja nad ženama za vreme režima diktatora Rafaela Trujilja. Njih tri postale su simbol otpora protiv diktatorskog režima, zbog čega su često hapšene. Iz istog razloga hapšeni su i njihovi muževi, a prilikom jedne od poseta muževima u zatvoru brutalno su ubijene.

 

Sestre Mirabel likvidirala je Triujiljova policija po njegovom nalogu - sve tri su zadavljene, a tela su pronađena sa polomljenim kostima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs