Glavni eksponat zlatnog doba Holivuda

Klavir iz filma Kazablanka prodat za 3,4 miliona dolara!

Klavir je verovatno proizveden 1927, i imao je samo 58 dirki, 30 manje nego klasični klavir. Bio je vlasništvo jednog zubara iz Los Anđelesa od 80-ih i prvi put je ponuđen na aukciji, sa pripadajućom stolicom i čak jednom osušenom žvakaćom gumom na dirkama
Vesti
06:40h Autor:
Foto: AP

Klavir iz filma "Kazablanka" prodat je na aukciji u Njujorku za 3,41 milion dolara u brzom nadmetanju i prepunoj sali.

 

Oranž klavir sa marokanskim motivima bio je glavni eksponat ponuđen u aukcijskoj kući Bonams među 200 predmeta iz zlatnog doba Holivuda, uključujući 30 vezanih za "Kazablanku".

 

Na prodaji su bile i haljine Grejs Keli, Merlin Monro, Džudi Garland ili Rite Hejvort, prsluk od odela Klarka Gejbla iz filma "Prohujalo s vihorom", kostim lava iz "Čarobnjaka iz Oza" (1939) od pravog krzna koji je za dva minuta prodat za 3,07 miliona dolara.

 

Za koliko je prodata slika Adolfa Hitlera na aukciji, pročitajte OVDE - preko svih očekivanja!

 

Takođe su ponuđeni desetine plakata, fotografija ili potpisanih scenarija. Klavir iz Kazablanke nije imao početnu cenu, ali prodaja je počela od 1,6 miliona dolara i posle tri minuta završila se sa 3,41 milion dolara.

 

Taj klavir je sveprisutan u filmu iz 1942. godine sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. U tom filmu Sem, koga igra Duli Vilson na klaviru svira "As time goes by" kada ga pozove Ilsa Lund, lik koji igra Ingrid Bergman da to svira. Poklopac klavira je adaptiran za radnju filma, tako da ima skrovbište u kojem su u filmu bile skrivane propusnice za bekstvo Viktora Lasla i njegove supruge Ilsi Lund.

 

Klavir je verovatno proizveden 1927, i imao je samo 58 dirki, 30 manje nego klasični klavir. Bio je vlasništvo jednog zubara iz Los Anđelesa od 80-ih i prvi put je ponuđen na aukciji, sa pripadajućom stolicom i čak jednom osušenom žvakaćom gumom na dirkama.

 

"Kazablanka", film čija se radnja odvija u vreme Drugog svetskog rata, u istoimenom marokanskom gradu, 1944. godine je dobio Oskara za najbolji film.

 

http://www.youtube.com/watch?v=0WxFkEnfq-Q
treći najbolji američki film svih vremena "Građanina Kejna" i "Kuma". 40.000 i 60.000 dolara.

 

Prodata su i ulazna vrata Rikovog kafea, centralnog za radnju filma, i to za 115.000 dolara. Izmenjen scenario filma otišao je za 68.500 dolara, a pasoš Ingrid Bergman iz filma za 35.000 dolara. Čuvene propusnice, procenjena na između 100.000 i 150.000 dolara prodate su za 118.750, a jedna obična stolica iz Rikovog kafea našla je kupca za 5.000 dolara.

 

Toalete zvezda takođe su pobudile veliko interesovanje, haljina koju je nosila Džudi Garland u filmu "Easter Parade" iz 1948. prodata je za 11.875 dolara, haljina Rite Hejvort iz filma "The Loves of Carmen" isto iz 1948. za 6.000 dolara, ali haljina koju je nosila Grejs Keli u "Mogambu" nije našla kupca po zatraženoj ceni od bar 15.000 dolara.

 

OVDE pogledajte kako izgleda unuka Grejs Keli - da li je ovo najlepša princeza ikada?

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...