Odlazak legende

Preminuo reditelj Zoran Čalić: Pamtimo ga po Žikinoj dinastiji i Ludim godinama

Ona je na jedinstven način uspeo da obogati srpsku kinematografiju spajajući omladinski vitalizam i istorijski populizam, a jedno od najpoznatijih ostvarenja u njegovoj režiji jeste popularna Žikina dinastija
Vesti 10.11.2014. - 13:52h Autor: Tanjug
Foto: Arhiva

Filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić preminuo je u Beogradu juče u 84. godini, saopštilo je danas Udruženje filmskih umetnika Srbije. Kremacija će se obaviti sutra u 16 časova, na Novom groblju u Beogradu.

Čalić je autor više od 20 igranih filmova, među kojima su najpopularniji "Lude godine, "Žikina dinastija", "Došlo doba da se ljubav proba", "Ćao inspektore"...

 

Filmsko-televizijsko delo Čalića, posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji.

 

Preminuo je slavni glumac Nikola Simić. Detalje pročitajte OVDE.
Humoristični, provokativni i uzbuđujući, filmovi ovog autora uspevali su da ostvare snažnu recepciju kod brojne publike. Srpski film je na svojevrstan način u njegovim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma.

 

Ovaj prepoznatljiv autor, ostvarivši veliki opus, uspeo je da obogati srpski film posebnom žanrovskom

http://www.youtube.com/watch?v=HGMgeIotMac
tematikom, brojnim komedijama i svedočenjem o jednom istorijskom periodu.

 

Filmovi Čalića su u momentu pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji. Velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umajena.

 

Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima je posebno priznanje umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...