Neverovatno

Egipat: Prilikom ilegalnog iskopavanja pronađen drevni hram

Hram star 3.400 godina pronađen je na dubini od 9 metara i to pomoću opreme za ronjenje, zbog čega je privedeno 7 muškaraca
Vesti
04:56h Autor:
Egipat: Prilikom ilegalnog iskopavanja pronađen drevni hram
Foto: Ilustracija: Thinkstock

Grupa od sedam muškaraca pronašla je ispod jedne kuće u Al-Badrašinu, u Egiptu oko 40 kilometara južno od Kaira, 3.400 godina stari hram iz doba faraona Tutmosa III.

Egipatski ministar antikviteta Mamduh al-Damati izjavio je da je reč o ilegalnim iskopinama.

U Egiptu pronađena lobanja sa 70 umetaka kose - nadogradnja potiče od pre 3,000 godina!

Do hrama, koji je potopljen podzemnim vodama, pomenuta grupa je došla kopajući na dubini od devet metara i uz pomoć opreme za ronjenje. Ministarstvo je u Al-Badrašinu poslalo tim stručnjaka da nastavi radove na iskopavanju.

Sedmorica muškaraca su najpre privedena, a zatim puštena na slobodu kada je ustanovljeno da se prostor koji su istražili ne nalazi na listi kulturne baštine.

Među otkrivenim predmetima je sedam tablica, nekoliko postolja stubova od ružičastog granita i jedna granitna statua - ostaci hrama iz doba vladavine Tutmosa III, izjavio je Damati, prenosi AFP.

OVDE pogledajte fotografiju statue faraonske princeze iz 14. veka, koja je nedavno pronađena!

Egipatski ministar je najavio da će uskoro biti pokrenut projekat iskopavanja kako bi se pronašli novi delovi hrama.

Ilegalna iskopavanja i krijumčarenje drevnih artefakata predstavljaju veliki problem za egipatske zvaničnike, posebno od ustanka 2011. godine koji je doveo do svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs