Dani evropske baštine

Besplatna radionica kaligrafije u Istorijskom muzeju Srbije

U okviru radionice pod nazivom Jezik i pismenost, polaznici će pisati perom od trske i mastilom
Vesti
13:22h Autor:
Besplatna radionica kaligrafije u Istorijskom muzeju Srbije
Foto: Thinkstock

U okviru manifestacije Dani evropske baštine u Istorijskom muzeju Srbije, u subotu 11. oktobra biće organizovana radionica posvećena kaligrafiji sa temom "Jezik i pismenost", najavljeno je iz te institucije.

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja, a učesnici će imati priliku da se oprobaju u ovoj veštini na tradicionalan način, a tom radionicom organizatori žele da ukažu na značaj pismenosti i da prikažu jezik u njegovoj najlepšoj formi.

Učesnicima će biti prikazan vizuelni materijal u kataloškoj formi sa kojim muzej raspolaže. Zadatak podrazumeva da svako osmisli i ponudi kreativno likovno rešenje za početna slova u nekom tekstu, a u toku radionice pisaće i ukrašavati neka od najlepših književnih ostvarenja u Srbiji tako što će svaki učesnik dobiti određenu pesmu da prepiše i ukrasi.

U eri digitalnih medija putem kojih se komunicira i piše, povratak tradicionalnom načinu pisanja pisma može biti interesantan za učesnike jer kaligrafija daje jedinstven sadržaj svakoj individualnoj slovnoj formi. Na radionici polaznici će pisati perom od trske i mastilom. Trska se ranije koristila za pravljenje pisaljki jer je jeftina i pristupačna, a danas se koristi kao najbolji način za učenje krasnopisa.

Svaki učesnik će dobiti u koverti pesmu, koja je zatvorena voskom u koji je utisnut žig, kao suvenir sa ove radionice. Na radionicu se mogu prijaviti svi stariji od šest godina, a zbog ograničenog broja učesnika zainteresovani treba da se prijave na broj 011/ 2660-422. Učešće u radionici je besplatno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs