VEROVANJA I OBIČAJI

DANAS PROSLAVLJAMO VELIKI SRPSKI PRAZNIK ARANĐELOVDAN: Nikako ne smete da zanemarite ova verovanja

Aranđelovdan je jedan od najčešćih krsnih slava kod Srba i za njega se vezuju brojna verovanja.

Vesti
08:58h Autor:
DANAS PROSLAVLJAMO VELIKI SRPSKI PRAZNIK ARANĐELOVDAN: Nikako ne smete da zanemarite ova verovanja
Sva verovanja za Aranđelovdan, Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva proslavlja veliki hrišćanski praznik - Sabor Svetog arhangela Mihaila slavi se, po crkvenom kalendaru, 21. novembra. Govori se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen u prosjaka da izgradi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

Sveti Arhangel Mihailo
foto: Printscreen Jutjub/Nemanja Vojvodic

Prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana. Čim ustanete, pogledajte u nebo, i saznaćete kakva godina je pred nama.

Puna tri dana se upravo otvara nebo i "prima" molitvu: dan uoči Sabora, na sam Aranđelovdan i narednog dana. "Arhi" znači prvi, glavni a "angleos" je anđeo, pa se Mihailo smatra vojvodom svih anđela. U molitvi Mihailu, verni mu se obraćaju da umoli Gospoda i tako ih spase od bolesti, smrtonosne rane i iznenadne smrti. Postoji verovanje da se Arhangel obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti.

Aranđelovdan, Arhangel Mihail
foto: Profimedia

Svi verni odlaze u crkvu da zapale sveću. Ko nije u mogućnosti, neka okadi sobu sa ikonom i zapali sveću moleći se svom anđelu. Kada se molite, mislite na svoje vredne, važne i duboke želje, ne na sitnice ovoga sveta.

Verni traže podršku u onome što im zadaje najviše teškoća. Ne valja se ovih dana ljutiti ni srditi na bilo koga, duša se polako priprema za post, valja oprostiti svima.

Aranđelovdan, Arhangel Mihailo
foto: Shutterstock

Nisu tačne priče da na ovaj dan svečari ne treba da kuvaju žito, jer je "Mihailo živ". Kuvana pšenica - koljivo - i nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji sada žive u veri sa Bogom i svojom krsnom slavom.

Takođe, smatra se i zaštitnikom stoke i stiočara.

Danas i Saborna crkva u Beogradu, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860), proslava Aranđelovda, jer baš na ovaj praznik je osveštana 1845. godine

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Stil