poznat po neustrašivosti

SLAVIMO PREPODOBNOG JOANIKIJA ZA KOGA SE VEZUJU MNOGA ČUDA: Važno je da danas izgovorite ovu molitvu za spas vaše duše

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Prepodobnom Joanikiju Velikom.

Vesti
09:14h Autor:
SLAVIMO PREPODOBNOG JOANIKIJA ZA KOGA SE VEZUJU MNOGA ČUDA: Važno je da danas izgovorite ovu molitvu za spas vaše duše
Molitva za spasenje duše, Foto: Wikipedia

Prepodobni Joanikije Veliki rođen je u Vitinijskoj oblasti u selu Marikati. Kao dete je čuvao ovce i tada bi se povlačio u samoću i prepuštao se molitivi. Kada je malo stasao odlazi u vojsku, gde pokazuje neverovatnu hrabrost - naročito u ratovima protiv Bugarske.

Posle završene vojničke dužnosti, seli se odlazi na Olimp Azijski, gde se zamonašio. Ostao je posvećen veri do smrti. Odlikovao se prevelikim smirenjem i krotošću. Podvizavao se preko 50 godina, i to na raznim mestima.

Imao je od Boga vrlo obilat dar čudotvorstva. Naime, Sveti Joanikie lečio je sve bolesti i muke, izgonio demone, krotio zveri, posebno je imao vlast nad zmijama, prelazio je preko vode kao po suvom, bivao nevidljiv za ljude kada je to poželeo, proricao buduće događaje.

Bio je izrazito krupan i silan. Uzimao je živa učešća u sudbini crkve Božje. U vreme ikonoborstva najpre se i on bio prelastio, no vrlo brzo se vratio na pravi put i postao vatren pobornik poštovanja ikona. Imao je veliko prijateljstvo sa Metodijem patrijarhom Carigradskim. Umro je u 94- godini, a za njegovo ime se i danas vezuju velika čuda.

Molitva posvećena Prepodobnom Joanikiju Velikom za spasenje duše:

"Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Joanikije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs