verovanja i običaji

DANAS PROSLAVLJAMO PRVOG JEVANĐELISTU I JUDINOG ZAMENIKA: Obavezno uradite ovu stvar, sačuvaćete dom od LOŠE ENERGIJE

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Mateju.

Vesti
10:10h Autor:
DANAS PROSLAVLJAMO PRVOG JEVANĐELISTU I JUDINOG ZAMENIKA: Obavezno uradite ovu stvar, sačuvaćete dom od LOŠE ENERGIJE
Foto: Wikpedia

Sveti apostol Matej bio Jevrejin i bogati poreznik. Naziva se još i trinaestim apostolom. Posle izdaje Hrista i samoubistva dobio je poziv da zameni Judu Iskariotskog.

Sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste.

Život mu se promenio iz korena

Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola. Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve. Sveti aspostol je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Napisao prvo jevanđelje

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje - Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej. Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, radi napretka i postizanja uspeha.

Matija je bio jedini od apostola koga Isus nije izravno pozvao i izabrao. Njega je kockom odabrala prva zajednica da popuni prazno mesto koje je ostalo nakon Judine izdaje. Nakon toga u Svetom pismu se više ne pominje, a prema crkvenoj tradiciji propovedao je Jevanđelje po Judeji i Etiopiji.

Smatra se da je bio rodom iz Vitlejema, a učio se kod svetog Simeona Bogoprimca u Jerusalimu. Kada je Gospod izašao na propoved o carstvu Božjem, tad se i Matija pridružio onima koji su voleli Gospoda. Na početku je bio u Sedamdeset manjih Hristovih učenika, ali pošto je po Vaskrsenju Gospoda, mesto Jude izdajnika bilo upražnjeno, apostoli su kockom izabrali Matiju za jednog od dvanaest velikih apostola.

Tokom propovedi vere pretrpeo je velike muke radi Hrista. Pošto je bio u tamnici, Gospod mu se javio i oslobodio ga je. Kasnije se vratio u Judeju, gde je optužen i izveden na sud pred prvosveštenika Anana. Anan ga je osudio na smrt, pa su ga izveli i ubili kamenjem.

Matej, veruje se, nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Zaštitnik bankara i poreznika

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava sveti Matej, Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Srbi veruju da na današnji dan valja platiti sve zaostale dugove i poreze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs