Mora sveže

Zakon protiv podgrevanja u restoranu: Francuska čuva tradicionalnu kuhinju!

Novčana kazna sledi za sve koji imaju oznaku da prodaju domaću hranu, a zapravo podgrevaju unapred spremljena jela, što je sada slučaj sa 31 odsto francuskih ugostitelja
Vesti
12:44h Autor:
Zakon protiv podgrevanja u restoranu: Francuska čuva tradicionalnu kuhinju!
Foto: Shutterstock

Francuski restorani koji u mikrotalasnim rernama podgrevaju unapred pripremljene specijalitete, kao što su bef burginjon (govedina na burgundski način) i blanket de vo (teletina u bešamel sosu), ubuduće će imati posla sa zakonom.

Novi zakonski propis, koji je vlada usvojila danas i stupiće na snagu sledeće godine, ima za cilj da zaštiti nacionalni kulinarski renome.

Prema vladinom dekretu, isključivo jela koja se pripremaju na licu mesta u restoranu mogu nositi oznaku "domaća hrana".

Gosti će tako znati da su jela koja nemaju ovaj žig zapravo gotova jela koja su samo podgrejana u mikrotalasnim pećnicama pre nego što su im servirana. Svaka zloupotreba pomenute oznake - tiganj sa poklopcem u obliku krova, biće, od iduće godine, novčano kažnjavana.

Novi zakon važi za sve ugostiteljske objekte, uključujući restorane brze hrane, ketering službe i kioske.

Anketa koja je sprovedena pre godinu dana, prilikom predstavljanja predloga ovog zakona, otkrila je da 31 odsto francuskih ugostitelja koristi jedan broj gotovih jela koje zagreva u mikrotalasnim pećnicama.

Francuska vlada se nada da će nova mera, prva ove vrste u Evropi, podstaći ugostitelje da pripremaju jela na tradicionalan način - od seckanja pa sve do termičke obrade svežih sastojaka, i time još više unaprede francusku gastronomiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs