DA BI IZBEGLI GNEV SVETITELJKE, DANAS SE NE RADE OVE 2 STVARI: Svetu Petku Trnovu posebno žene moraju da ispoštuju

Sveta Petka Trnova veoma je cenjena među vernicama i pripada ciklusu "ženskih praznik"

Vesti
08:39h Autor:
DA BI IZBEGLI GNEV SVETITELJKE, DANAS SE NE RADE OVE 2 STVARI: Svetu Petku Trnovu posebno žene moraju da ispoštuju
Foto: Profimedia

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje danas ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade devojke, veruje se, danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Srpska pravoslavna crkva danas, 8. avgusta praznuje dan Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske - Trnove Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti i danas dolaze vernici da mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Praznik Trnove Petke, kao i praznici Ognjene Marije i Blage Marije, nije crveno slovo, ali je poštovan u srpskom narodu, a naročito među ženama. Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, završava se mali letnji "ciklus ženskih praznika".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs