narodna verovanja

DANAS JE SVETA PETKA TRNOVA, PRAZNIK KOJI JE POSEBNO VAŽAN ZA ŽENE: Uradite sledeće stvari, kako bi vas pratila sreća

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) slave Svetu Paraskevu, u narodu poznatu kao Trnova Petka. A ovaj praznik posebno poštuju žene.

Zanimljivosti
10:00h Autor:
DANAS JE SVETA PETKA TRNOVA, PRAZNIK KOJI JE POSEBNO VAŽAN ZA ŽENE: Uradite sledeće stvari, kako bi vas pratila sreća
Foto: Profimedia

Praznik Svete Petke Trnove obeležava se 8. avgusta i njime se završava mali letnji „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Ova svetica rođena je u Rimu. Posle smrti roditelja, koji su bili veoma imućni, sve nasleđeno je podelila sirotinji i zamonašila se. Stradala je u progonima hrišćana, ali je pokazala neverovatnu hrabrost i jačinu vere.

Mošti Trnove Petke čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Sveta Petka Trnova
foto: Youtube Printscreen / Televizija Laser

Običaj je da se žene ne bave kućnim poslovima, već treba da praznuju i provedu dan u radosti, miru i molitvi.

Naše prabake su verovale da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Na današnji dan žene i devojke beru sveže cveće i sa njim ukrašavaju svoje domove kako bi u njima cele godine vladali mir i sloga. Takođe, veruje se da danas treba obući novu i lepu odeću, posebno devojčicama, kako bi ih pratila sreća.

Sveta Petka Trnova, Mučeništvo Svete Paraskeve
foto: Vikipedija

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i veruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima jer se veruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema.

Molitva Svetoj Petki Trnovoj glasi:

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs