SMENA SUNCA I KIŠE

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNE DANE: Evo kakve nas temperature očekuju!

Vesti
Autor:
DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNE DANE: Evo kakve nas temperature očekuju!
Foto: Shuterstock

Srbiju su u poslednjih nekoliko dana pogodili jako nevreme praćeno gradom, zemljotresi, a zabeležen je i visok indeks UV zračenja.

Prva polovina juna donela je nestabilno vreme praćeno grmljavinom, jakom kišom i gradom, ali i zemljotrese kao i visok indeks UV zračenja.

Na snazi su do 11. juna i žuti i narandžasti meteoalarm zbog jake grmljavine i kiše, a vreme može biti opasno.

UV indeks zračenja u većini mesta u Srbiji bio je visok od početka meseca, a mnogi gradovi bili su u crvenom što označava veoma visok indeks UV zračenja.

I naredna dva dana u većini mesta očekuje se visok UV indeks zračenja.

Osim nestabilnog vremena koje nas prati od početka meseca, našu zemlju pogodila su i tri zemljotresa slabijeg intenziteta u samo pet dana. Zemljotresi su zabeleženi u Ubu, Lazarevcu i Mokroj Gori.

Šta nas očekuje

Prema rečima meteorologa Ivana Ristića, koji se bavi istraživanjem pomeranja tla, postoje uslovi za nove zemljotrese na ovom području u naredna dva-tri dana.

- Ako se napravi pauza od nedelju dana bez zemljotresa, to znači da se tlo smiruje, ali pošto posle četiri dana imamo novi zemljotres, onda možemo da očekujemo nove potrese - ističe naš sagovornik.

Uobičajeno je da potrese imamo tokom proleća, a smirivanje tla očekuje se na leto, objašnjava Ristić.

Kada prestaju padavine

Prema prognozi meteorologa Ristića, stabilizacija vremena se očekuje sredinom meseca, a preovlađivaće sunčano i toplo vreme sa maksimalnim temperaturama ponovo preko 30 stepeni.

Meteorolog napominje da pažnju treba obratiti na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog leta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, prvi jači toplotni talas, koji karakterišu temperature preko 35 stepeni Celzijusa, u većini mesta Srbije očekuje se krajem juna i početkom jula.

Jako nevreme i grad uništili zasade

Jako nevreme pogodilo je Arilje, okolinu Ivanjice, Aleksandrovac, Taru, a česte pojave grada gotovo da su uništile poljoprivredne zasade.

U Ivanjici i Aleksandrovcu pala je ogromna količina kiše koja je napravila probleme. Voda je ušla ljudima u kuće, poplavila ulice, a u poplavnom talasu našli su se i parkirani automobili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs