Veliki jubilej

Betmen puni 75 godina: Slavlje u holivudskom stilu (FOTO)

Rođendan jednog od najpoznatijih strip junaka je 23. jula i tada će Vorner Bros organizovati VIP turu kroz svoj studio u kojem se nalaze Betmobili, maske i drugi suveniri iz filmova o najpoznatijem stanovniku Gotama
Vesti
09:08h Autor:
Betmen puni 75 godina: Slavlje u holivudskom stilu (FOTO)
Foto: Reuters

Betmen, jedan od najpoznatijih strip junaka današnjice, ovog meseca slavi svoj 75. rođendan serijom stripova, video igrama i drugim događajima posvećenim ovom maskiranom zaštitniku Gotama.

Betmenov rođendan po Vorner Brosu je 23. jula i tada će organizovati VIP turu kroz svoj studio u kojem se nalaze Betmobili, maske i drugi suveniri iz filma "Mračni vitez".

"Svet više nema heroja. Betmen ljudima pruža nadu i veru", rekao je Deni de Vito koji je glumio zlog pingvina u filmu iz 1992. godine "Betmenov povratak".

De Vito smatra da Betmenov uspeh proizilazi iz nedostatka vere u političku i poslovnu klasu.

"Ako pogledamo oko sebe, ako pogledamo u aktuelne lidere shvatamo da nema nikoga u koga se može verovati", rekao je poznati glumac.

Betmen je "rođen" u maju 1939. godine kao kreacija strip umetnika Boba Kejna i pisca Bila Fingera. Za razliku od Supermena, novi junak ima i tamnu stranu i brzo postaje ikona pop kulture, decenijama pre nego što su najnovije generacije superheroja Kapetan Amerika, Spajdermen ili Ajron Men stigli na veliko platno.

Dok Supermen predstavlja arhetipskog heroja sa super moćima u kostimu sa jarkim bojama i pojavljuje se tokom dana, Brus Vejn, Betmenov alter ego, je bogati tajkun koji menja masku u mraku svoje pećine i donosi pravdu u Gotamu.

"Strast Betmenovih fanova je veoma izražena, to je postalo stil života", kaže umetnik i urednik u DC Entertainment-u, matičnoj kompaniji DC Comics-a Džim Li.

"Ljudi imaju tetovaže sa likom Betmena po celom telu i neverovatno je videti da je on postao tako značajan deo pop kulture. Zaista je osvojio maštu celog sveta", zaključuje on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs