Neverovatno

RUSKO MINISTARSTVO ISPLATILO DOLARSKI DUG U RUBLJIMA

Kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini deo velikih ruskih rezervi držanih u inostranstvu, oko 300 milijardi dolara, zamrznut je u okviru zapadnih sankcije

Vesti
Autor:
RUSKO MINISTARSTVO ISPLATILO DOLARSKI DUG U RUBLJIMA
Foto: Shutterstock

Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je da je isplatilo u rubljama dospeli dolarski dug posle odbijanja jedne strane banke da izvrši plaćanje u dolarima, što izlaže zemlju riziku od propusta plaćanja dugova.

"Jedna strana banka odbila je da sprovede instrukcije plaćanja iznosa od 649,2 miliona dolara koji su dospevali 4. aprila," navelo je rusko ministarstvo.

Ministarastvo je dodalo da je prema tome bilo primorano da se obrati “ruskoj finansijskoj instituciji da izvrši potrebna plaćanja u valuti Ruske federacije”.

Rusija je uspevala više nedelja da izbegne propuste u otplati dospelog duga, pošto je američko ministarstvo finansija dozvolilo Moskvi da koristi devize koje drži u inostranstvu da reguliše svoje spoljne obaveze.

Međutim od utorka, 4. aprila, američko ministarstvo više ne dozvoljava isplatu ruskog duga dolarima koji se drže u američkim bankama, čime raste pritisak na Rusiju i rizik da više neće uspeti da redovno podmiruje svoje obaveze.

Kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini deo velikih ruskih rezervi držanih u inostranstvu, oko 300 milijardi dolara, zamrznut je u okviru zapadnih sankcija

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs