prevencija!

BESPLATAN MAMOGRAFSKI PREGLED NA KALEMEGDANU: Godišnje oboli oko 4500 žena, dok njih 1600 izgubi život zbog raka dojke!

Na Kalmegedanu možete uraditi besplatni mamografski pregled do kraja marta, a evo koji su uslovi!

Vesti
Autor:
BESPLATAN MAMOGRAFSKI PREGLED NA KALEMEGDANU: Godišnje oboli oko 4500 žena, dok njih 1600 izgubi život zbog raka dojke!
Foto: Shutterstock

Žene od 45 do 69 godina, koje nisu uradile mamografiju u prethodne dve godine, moći će do kraja marta da obave besplatan pregled u mobilnom mamografu na Kalemegdanu u Beogradu.

Pregledi se zakazuju, do popunjavanja termina, na brojeve telefona 060 71 71 523 i 060 7171 969, svakog dana od 10 do 15 časova ili na adresu skrining_mamografija@batut.org.rs. Radno vreme mobilnog mamografa je svakog dana od 8 do 20 sati.

Pregledi se zakazuju, a obavljaće se do popunjavanja termina, na lokaciji Carigradski drum.

- Prvog dana je obavljeno 77 mamografskih pregleda. Popunjeni su svi termini do 23. marta. Potrebno je da žene ponesu zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu, a ovde mogu da se pregledaju i žene koje nemaju zdravstveno osiguranje. Molimo žene za strpljenje, ali i da budu jako brze, jer se termini u rekordnom toku popune - rekla je Tanjugu Radoljupka Radosavljević, kordinatorka programa za skrining raka dojke.

Rak dojke, Rak, Doktor, Žena, Devojka
foto: Profimedia

Istakla je da je i u prethodnom periodu u Beogradu u mobilnom mamografu obavljeno 2.800 mamografija, a za prošlu godinu radom dva mobilna mamografa pregledano je više od 14.000 žena.

- Svake godine, nažalost, od raka dojke oboli 4.500 žena, a bitku sa ovom bolesti izgubi 1.600. Cilj rada organizovanog skrining raka dojke je da se rak otkrije u ranoj fazi, kada žena još nema simptome i znakove bolesti - kaže Radosavljević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs