BEOGRAD

VLADA SRBIJE USVOJILA: Majke imaju pravo za učešće za stan u vredosti od 20.000 evra od države! Brak nije uslov!

Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije

Vesti
Autor:
VLADA SRBIJE USVOJILA: Majke imaju pravo za učešće za stan u vredosti od 20.000 evra od države! Brak nije uslov!
Foto: Shutterstock

Na današnjoj sednici Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretninza one porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine.

Uslovi

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, i to:

za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave (JLS) koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu u visini 50 % vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

za izgradnju kuće u ostalim JLS – u visini 20 % vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

za kupovinu kuće ili stana – u visini 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20% procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Konkrenti uslovi koje će morati da ispune građani koji žele da konkurišu za povlastice prilikom kupovine prvog stana biće poznati u narednih desetak dana. Za sada se zna da će za državnu subvenciju u visini do 20.000 evra moći da se prijave žene koje su rodile bebu posle 1. januara ove godine, a poznato je i da brak nije uslov za konkurisanje, tako da će moći da se pirjave i osobe koje žive u vanbračnoj zajednici. Uslov je i da zainteresovani nemaju nekretninu u vlasništvu na teritoriji Srbije, piše Euronews.

"Dogovaramo poslednje detalje Uredbe koja će uredjivati pravo na novčana sredstva države pri kupovini stana ili izgradnji kuće, a po osnovu rođenja deteta", objavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je naveo da Ministarstvo finansija, zajedno sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, utvrđuje kriterijume koji će biti poznati narednih dana.

Ministar je rekao da je cilj da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da je Vladi Srbije važno da dalje podstiče natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji.

"Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Očekujemo da se u narednih deset dana Uredba nađe na sednici Vlade RS, tako da će tada biti poznati svi detalji", naveo je Mali.

Brak nije uslov za finansijsku pomoć

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju ranije su za Euronews Srbija naveli da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i da se zahtevi predaju u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za kupovinu nekretnine podnosiće se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, opštini, odnosno službama dečije zaštite.

Iz Ministarstva poručuju da će ovim izmenama Srbija "znatno unaprediti podršku porodicama sa decom, što je jedan od prioriteta državne politike s obzirom na lošu demografsku sliku Srbije".

Ostalo je da Vlada Srbije preciznije utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju i način isplate.

"Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije", rekao je ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović pred poslanicima kada se raspravljalo o Zakonu.

On je naveo da pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državljanin Srbije.

"U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta", dodao je Dmitrović.

Od 1. januara na snagu je stupio propis po kojem žene za prvorođeno dete od države jednokratno dobijati 300.000 dinara, umesto 100.000, koliko su dobijale ranije. Takođe, dobijaju jednokratno po 100.000 dinara za drugo i treće dete. Jednokratna pomoć ne menja iznose roditeljskog dodatka za drugo i treće dete. Mame i tate za rođenje drugog deteta dobijaju nešto više od 243.000 dinara i taj iznos se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate od po 10.000 dinara. Za treće dete dobijaju više od 1.460.000 dinara (120 jednakih mesečnih rata od po 12.000) dinara, a za četvrto dete nešto više od 2.190.000 dinara (120 rata po 18.000 dinara).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs