bitno je imati ideju i plan

DRŽAVNA POMOĆ OD 3. 000 EVRA NEZAPOSLENIMA: Evo koji su uslovi!

Nacionalna služba za zapošljavanje NSZ raspisala je konkurs za samozapošljavanje za 2022. godinu, odnosno Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje 2022.

Vesti
14:48h Autor:
DRŽAVNA POMOĆ OD 3. 000 EVRA NEZAPOSLENIMA: Evo koji su uslovi!
Foto: Shutterstock

Pomoć države za otvaranje firme od strane NSZ je ista kao prethodnih godina, tako da to su bespovratna sredstva za pokretanje biznisa 2022, naravno ukoliko se ispoštuju i ispune uslovi zadati konkursom.

Novina u odnosu na prethodne godine je veći iznos novčanih sredstava koji se dodeljuje. Reč je o ovim iznosima:

300.000,00 za nezaposlena lica;

330.000,00 za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Naime, subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, a radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja.

Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.

Pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je:

- prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe,

- završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije, - ispunilo ranije obaveze i izmirilo sva dugovanja prema Nacionalnoj službi i - u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs