Poštujte propise

Mladi, vozite oprezno: U Srbiji poginule 54 mlađe osobe, od početka godine

U apelu Agencije za bezbednost saobraćaja kao vodeći faktori za poražavajuću statistiku stradalih osoba između 15 i 35 godina, navode se godine, neiskustvo i nepoštovanje propisa
Vesti
18:20h Autor:
Mladi, vozite oprezno: U Srbiji poginule 54 mlađe osobe, od početka godine
Foto: Thinkstock

Od početka godine na putevima u Srbiji poginule su 54 osobe starosti između 15 i 35 godina, a 2.707 je povređeno, saopštila je danas državna Agencija za bezbednost saobraćaja, uz upozorenje da su saobraćajne nesreće vodeći uzrok stradanja mladih i apel mladim vozačima da poštuju propise.

U saopštenju se navodi da kombinacija tri ključna faktora utiče na povećanje rizika od stradanja mladih u saobraćaju - godine, neiskustvo i pol.

Pored ovih, tu su i ostali faktori koji utiču i na sve ostale starosne grupe - neizgrađena svest o potrebi poštovanja propisa, nedovoljna prinuda, dotrajala i neispravna vozila i nedostaci na putevima, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, samo u prethodne dve godine, na putevima u Srbiji poginulo je 292 mladih ljudi, starosti između 15 i 30 godina, a 11.558 je povređeno.

Među mladima koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama ove godine, 33 su bili vozači, a 19 putnici u vozilu. Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na sve mlade ljude, a posebno vozače, da poštuju saobraćajne propise, jer je to preduslov za bezbedno učešće u saobraćaju.

Kako je istaknuto, pojačan intenzitet saobraćaja koji se očekuje u narednom periodu i češći vremenski periodi sa visokim temperaturama, zahtevaju od svih učesnika u saobraćaju povećanu opreznost i češće odmore ako su u pitanju duža putovanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs