Ranija praksa

Knjigu ukoričenu ljudskom kožom čuvaju na Harvardu (FOTO)

Reč je o knjizi Sudbine duše francuskog pisca i pesnika Arsena Useja, a iz beleške pronađene u knjizi saznajemo da je koža odrana sa mentalno poremećene žene koja je umrla od moždanog udara
Vesti
11:16h Autor:
Knjigu ukoričenu ljudskom kožom čuvaju na Harvardu (FOTO)
Foto: Reuters

Prestižni američki univerzitet Harvard potvrdio je glasine koje su kružile prethodnih nekoliko meseci da se u njegovoj biblioteci nalazi knjiga ukoričena ljudskom kožom.

Reč je o knjizi "Des destinees de l"ame" (Sudbine duše) francuskog pisca i pesnika Arsena Useja (1815-1896). Naučnici univerziteta su analizom dokazali da su joj korice zaista presvučene ljudskom kožom. Iz beleške pronađene u knjizi saznajemo da je koža odrana sa mentalno poremećene žene koja je umrla od moždanog udara.

"Ako pogledate malo bolje, lako ćete uočiti kožne pore. Knjiga je ukoričena pergamentiranom ljudskom kožom. Knjiga o ljudskoj duši zaslužuje ljudski omotač", napisao je Usejev prijatelj, doktor Ludovik Bulan.

Izrada korica od ljudske kože, ili "antropodermička bibliopegija" kako glasi njen stručni naziv, bila je sasvim uobičajena u XVII i XVIII veku. Uglavnom su se na ovaj način uvezivale medicinske knjige.

Prema francuskim istoričarima, u XVIII veku je pored Pariza postojao pogon za štavljenje ljudske kože gde je koža, uglavnom muškaraca, korišćena za ukoričenje knjiga. Najčešće je poticala od kriminalaca osuđenih na smrt, ali i od ljudi koji koji su zaveštavali svoju kožu u tu svrhu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs