NOVA FINANSIJSKA POMOĆ

DRŽAVA DAJE 5.000€ ZA KUPOVINU NOVOG AUTOMOBILA: Evo koji su uslovi!

Vesti
Autor:
DRŽAVA DAJE 5.000€ ZA KUPOVINU NOVOG AUTOMOBILA: Evo koji su uslovi!
Foto: Shutterstock

Vlada Srbije nedavno je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila. Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već dobili subvencije za kupovinu novih taksi vozila.

Subvencije za kupovinu mopeda i lakih tricikala iznosiće do 250 evra, a za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle - 500 evra. Za tu meru u budžetu je obezbeđeno oko milion evra.

Za vozila za prevoz lica koja imaju najviše devet mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tona, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Šta je električni automobil, a šta hibrid?

Električni automobil podrazumeva da se on pokreće elektromotorom, tačnije koristi samo struju. Ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kada punite telefon. Automobili na električan pogon bili su popularni krajem 19. i početkom 20. veka, dok ga nije potisnula masovna proizvodnja jeftinijeg vozila na benzin.

Hibridi pak imaju dva izvora energije. Najčešće je to kombinacija benzinskog ili dizelnog motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs