Zasadi drvo

AKCIJA POŠUMLJAVANJA NE ZAOSTAJE! Slađana Dabić: Prikolica sa zemljom se zaglavila, ALI NAS NI TO NEĆE ZAUSTAVITI!

Samostalni stručni saradnik za gajenje šuma objasnio nam je kakve su zapravo topole

Vesti
Autor:

U Bačkom Petrovom Selu se nastavlja akcija pošumljavanja.

Slađana Dabić samostalni stručni saradnik za gajenje šuma iz JP "Vojvodinašume" otkrila nam je o trenutnom pošumljavanju u Bačkom Petrovom Selu.

- Ova lokacija je u sklopu šumske uprave Titel. Mi danas sadimo jednogodišnje sadnice topole. Ovo je inače parcela koja spada u proširenu reprodukciju. Danas imamo 8 naših radnika i 2 volontera koja su se uključila zbog našeg zajedničkog projekta "Zasadi drvo" - rekla je Slađana Dabić iz JP "Vojvodinašume".

Slađana nam je takođe otkrila na koji način sade topole.

- Danas je malo teži dan za rad. Imali smo situaciju gde nam se prikolica koja je dovozila zemlju zaglavila, pa smo morali da je isčupamo. Ovo zemljište je jako teško zemljište odnosno to je ritska crnica i da bi ova naša topola imala što bolje uslove da se ožili, da svaka ova sadnica na proleće razvije krošnju. Da bude vitalna, zdrava. Mi joj pomažemo tako što ubacuje manju količinu zemljišta koja je u blizini Tise. Tako da se trudimo da u što boljim uslovima ova topola raste - rekla je Slađana.

Samostalni stručni saradnik za gajenje šuma objasnio nam je kakve su zapravo topole.

- Inače topola voli zemljište koje se nalazi blizu vode. Veoma je tolerantna na vodu. Ona je druga vrsta drveća koja je po svojoj tolerantnosti na vodu odmah posle vrbe - rekla je Slađana

- Naša sezona pošumljavanja traje do kraja aprila meseca. Sezona inače traje od Novembra do Aprila meseca dok vegetacija miruje - istakla je Slađana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs