Slavljenik

Bata Živojinović danas puni 81. godinu: Srećan rođendan, Valtere!

Poznati srpski glumac je bio angažovan u preko 300 projekata godišnje što itekako govori o njegovoj popularnosti
Vesti 05.06.2014. - 11:29h Autor: Kurir
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović danas puni 81. rođendan. Živojinović, koji je rođen 5. juna 1933. u Koraćici kod Mladenovca, nedaleko od Beograda, odigrao je mnoštvo uloga na prostoru negdašnje Jugoslavije. U svetu, posebno istočnim zemljama, poznat je pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", Hajrudina Krvavca, snimljenom pre 40 godina, koji je sasvim izuzetnu popularnost doživeo u Kini.

 

Postoji čak i poseban dugometražni dokumentarac "Valter", u režiji Andreja Aćina, na temu specifične popularnosti ovog filma.

 

Kao petnaestogodišnjak Živojinović je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Potom je pohađao glumačke škole u Nišu i Novom Sadu a potom i pozorišnu akademiju u Beogradu.

 

U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je tokom nekoliko godina, i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje. Na filmu, kojem se potpuno posvetio, i koji ce ga proslaviti, debitovao je 1955. u filmu "Pesma sa Kumbare" Radoša Novakovića.

 

Prema Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, "Vlak bez voznog reda".

 

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Posebno su ga proslavili partizanski filmovi, njih čak 35.

 

Publika ga verovatno najviše pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, poput "Valter brani Sarajevo", "Krvavca", "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao i po ulogama u filmovima "Breza" Ante Babaje, "U raljama života", Rajka Grlića. Tu su, nesumnjivo, i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri"... Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

 

Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

 

Živojinović je pre dve godine doživeo moždani udar i posle uspešnog lečenja, nakon mesec i po dana pridigao se iz bolesničke postelje, brže nego mnogi mladi ljudi.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...