TESTIRANO 15.846 OSOBA

KORONA VIRUS U SRBIJI: Danas 1.267 novozaraženih, preminulo 29 pacijenata

Vesti
Autor:
KORONA VIRUS U SRBIJI: Danas 1.267 novozaraženih, preminulo 29 pacijenata
Foto: Shutterstock

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 15.846 građana od kojih su 1.267 novozaraženih.

Preminuo je 29 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 108 oboleli.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 12.656 građana od kojih je bilo 1.029 novozaraženih. Preminuo je 31 pacijent, a na respiratorima je bio 121 oboleli.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će ponovni porast zaraženih od korona virusa biti posle Nove godine po julijanskom kalendaru, odnosno u drugoj polovini januara.

Kon je na apelovao na građane Srbije da, ukoliko nisu vakcinisani, izbegavaju masovna okupljanja za praznike, jer je rizik veliki.

"Očekuje se da (novi talas korone) bude za zimu, jer je lakše prenošenje zbog hladnog vremena, ali kod nas se već uočava usporavanje širenja virusa", kazao je on i dodao da je ipak, to "lažna slika".

U laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu uporno se traga za novim sojem korone, koji je do sada potvrđen u više od 90 zemalja, ali omikron kod nas nije izolovan, potvrdila je u ponedeljak profesor dr Tanja Jovanović, virusolog.

Novi soj verovatno nije ni "nezvanično" još ušao u zemlju, jer bismo, u suprotnom, s obzirom na to da se širi brzinom munje, imali značajan porast obolevanja, a mi već tri nedelje imamo pad broja inficiranih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs