aUSTRIJA

NEVAKCINISANA DECA ĆE SE TESTIRATI TRI PUTA TOKOM 5 DANA: U Austriji na skijalištima važe ova pravila!

U Austriji se priznaje samo vakcinacija ili preležan virus, pa će deca s ninja-pasošom moći na sva ona mesta na koju smeju samo oni koji su vakcinisani ili su preležali

Vesti
09:39h Autor:
NEVAKCINISANA DECA ĆE SE TESTIRATI TRI PUTA TOKOM 5 DANA: U Austriji na skijalištima važe ova pravila!
Foto: Shutterstock

Austrija na početku skijaške sezone uvodi takozvane ninja-pasoše za decu.

Ninja-pasoši važe za decu od 12 do 15 godina koja se još nisu vakcinisala ili nisu prebolela virus, objasnila je austrijska ministarka turizma Elisabeth Kostinger.

Ninja-pasoš podrazumeva režim od više testiranja, vrlo je sličan onome koji se u Austriji sprovodi za škole, a potvrđeno je da odluka važi i za decu iz inostranstva koja će s roditeljima doći na odmor.

“Za decu iz inostranstva teže je sprovoditi 2G pravilo pa će ovo olakšati stvar”, rekla je ministarka Köstinger.

Pasoš je ekvivalent 2G potvrdi (u Austriji se priznaje samo vakcinacija ili preležan virus) pa će deca s ninja-pasošom moći na sva ona mesta na koju smeju samo oni koji su vakcinisani ili su preležali.

Deca se moraju testirati tri puta u pet dana, s tim da dva od ta tri testa moraju biti PCR. Pod uslovom da u pet dana deca obave tri testa, šesti i sedmi dan boravka više se ne moraju obavljati testovi.

PCR test je inače već i sada uslov za ulazak u Austriju za decu iznad 12 godina koja nisu vakcinisana ili preležala kovid.

Podaci o testovima se upisuju u karticu koja se skida na službenim stranicama austrijskog Ministarstva turizma, a treba imati i potvrde o obavljenim testovima, u papirnatom ili digitalnom obliku.

Da bi ninja-pasoš bio validan, treba predočiti i identifikacioni dokument sa slikom.

Austrijanci upozoravaju da, ako ciklus započne više dana pre dolaska, za boravak od sedam dana možda neće biti dovoljan jedan ciklus od tri testiranja.

U slučaju da neko iz objektivnih razloga u roku 24 sata ne dobije rezultat PCR testa, izuzetno važi i brzi antigenski test.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs