LEPE VESTI

SLOVENIJA PROGLASILA KRAJ EPIDEMIJE: Neke mere ipak ostaju na snazi

Vesti
09:36h Autor:
SLOVENIJA PROGLASILA KRAJ EPIDEMIJE: Neke mere ipak ostaju na snazi
Foto: Shutterstock

Slovenija je danas proglasila kraj epidemije, ali neke epidemijske mere ipak ostaju. Konzul Ambasade Srbije u Sloveniji Ivana Jakšić Matović kaže za RTS da se te mere posebno odnose na zatvorene prostore.

Ivana Jakšić Matović navodi da je u Sloveniji bolja situacija i da je, prema podacima koje je objavila slovenačka vlada, u poslednja 24 sata potvrđeno 112 slučajeva zaraze ili 4,8 odsto pozitivnih testova, a umrle su dve osobe.

"Oni vrše statistiku i na nedeljnom nivou i ta statistika takođe pokazuje bolju zdravstenu sliku u Sloveniji", dodala je Jakšić Matovićeva.

Navela je da je posle skoro osam meseci slovnačka vlada zbog poboljšane epidemije situacije donela odluku o prestanku epidemije koja od sutra stupa na snagu.

"Uprkos takvoj odluci na snazi je i dalje paket epidemijskih mera kojih se svi koji žive i borave u Sloveniji moraju pridržavati", naglašava konzulka.

Ukazala je da se te mere posebno odnose na zatvorene prostore.

"To je donekle izazvalo nezadovoljstvo građana, jer su oni očekivali potpuno vraćanje normalnom životu s obzirom i na najavu novog zasedanja vlade u četvrtak", istakla je Jakšić Matovićeva.

Slovenačka vlada se, kako kaže, temeljno bazirala na poštovanje mera u zatvorenom prostoru i objektima od javnog značaja – gde su maske i dalje obavezne.

Pored toga, i sistem PCT ostaje na snazi – to su potvrde da su osobe prebolele, vakcinisane ili testirane.

Navela je da ovo nije prvi put da Slovenija proglašava kraj epidemije, to je učinila i pre osam meseci, ali je ubrzo vratila taj status.

Što se tiče putovanja naših građana u Sloveniju, i pre ovoga doneta je odluka o priznavanju svih testova i potvrda o vakcinaciji između Slovenije i Srbije.

"Za državljane Srbije koji žive i dolaze u Srbiju važno je da je omogućen turistički boravak od juče, a od 12. juna Srbija više nije na crvenoj listi – to znači da lica koja iz Srbije u Sloveniju mogu ući bez određivanja karantina", naglasila je Jakšić Matovićeva.

Objasnila je da je uslov da prilikom ulaska prilože dokaz da su najmanje pet dana neprekidno boravili na prodručju koje nije na crvenoj listi ili ukoliko je osoba boravila u inostranstvu manje od pet dana mora priložiti dokaz da nije boravilo u državi sa crvene liste, odnosno iz Slovenije do povratka u Sloveniju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs