Pregovori o uvođenju digitalnih zelenih potvrda

EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Otvaranje granica za sve vakcinisane putnike

Cilj potvrde je što pre ukinuti mere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja

Vesti
Autor:
EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Otvaranje granica za sve vakcinisane putnike
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija se usaglasila da otvori granice svim putnicima koji su završili proces vakcinisanja.

Zemlje članice EU dogovorile su se da se granice bloka otvore za sve putnike koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa, prenosi AFP pozivajući se na evropske izvore.

Iako su ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu jutros doneli odluku i o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obe doze vakcine, ta odluka trebalo bi da bude potvrđena na nivou Saveta EU u petak.

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone. Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest. To je uvedeno kako bi se izbegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.

Cilj potvrde je što pre ukinuti mere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti sertifikat donosi unutar njihovih granica.

Očekuje se da će Evropska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja. Međutim, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet uvesti stroge mere.

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Čelnici EU nisu uspeli da dovrše pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli da sprovode plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.

Prema ranijim informacijama, pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja važila bi samo za vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

Evropska komisija predložila je nedavno državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane EMA.

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

Vakcina Sputnik V je i dalje je u procesu analiziranja od ovog evropskog tela, i kako je rečeno u sedištu Kosmiije, dok se zvanično ne odobri korišćenje ove vakcine, osobe vakcinisane Sputnjikom ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno da putuju u evropskim zemljama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs