sjajno

ODLIČNE VESTI: Proizvodnja ruske vakcine protiv korona virusa počinje za mesec dana na Torlaku!

Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dva doze 

Vesti
11:57h Autor:
Foto: Shutterstock

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju Torlak saopštili su danas da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "Sputnjik ve" protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima u Srbiji.

 

Srbija će tako postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu "sputnjik" koja bi mogla da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu "Sputnjika ve".

 

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u rusko cepivo.

 

- Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile "sputnjik" i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji - rekao je Dimitrijev.

 

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije.

 

Popović je rekao da će proizvodnja vakcine "sputnjika ve" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

- Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine "sputnjik ve" iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti - rekao je Popović.

 

Prvi kontigent vakcine "sputnjik" u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija tim cepivom počela je 6. januara.

 

"Sputnjik" je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je,prema podacima objavljenim u časopisu Lanset efikasna 91,6 odsto.

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...