Da se nikad ne zaboravi

17 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA SRBA SA KOSOVA

Pre tačno 17 godina, u etničkom napadu Albanci su sa Kosova proterali više od 4.000 Srba, uništili više od 800 kuća i 35 sprskih verskih objekata

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Danas se navršava 17 godina od martovskg pogroma Srba, tokom kojeg su albanski ekstremisti i pripadnici terorističke tzv. "ovk" sa Kosova i Metohije proterali više od 4.000 srpskog stanovništva, a njihova imovina, veliki broj verskih objekata je spaljen ili porušen, dok su mnogi ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga.

 

Prema procenama Unmika, na 33 lokacije u pogromu, koji je počeo 17. marta i trajao dva dana učestvovalo je oko 60.000 Albanaca. Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno, porušeno.

 

Bio je to dobro isplaniran simultani etnički napadu Albanaca tokom kojeg je proterano 4.012 Srba, ubijena je najmanje 21 osoba, dok se dve vode kao nestale.

 

Povređeno je najmanje 950 ljudi, od kojih 150 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 935 srpskih kuća, oštećeno deset opštinskih zgrada (škole, bolnice, pošte...), kao i 100 verskih objekata od kojih spaljeno 35 , uključujući 18 spomenika kulture.

 

Procenjuje se da je u pogromu učestvovalo preko 60.000, a procesuirano je svega 400 osoba, od kojih su neki kažnjeni veoma blagim kaznama.


Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za Kurir kaže da je to bio veoma dobro osmišljen plan koji je imao politički cilj koji je trebalo da nametne tezu status pre standarda.

 

- Albanci su bili nestrpljivi da dobiju nezavisnost i hteli su etničkim čišćenjem da dokažu da neće dozvoliti odlaganje priznanja. Nakon svega identifikovani su oni koji su zapalili masu ali procesuirani su samo nebitni učesnici, dok su nalogodavci ostali nedodirljivi i ne verujem da će ikada biti procesuirani - rekao je Drecun.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...