Pažnja!

PRETI NAM OPET EPIDEMIJA MALIH BOGINJA: Udruženje pedijatara Srbije upozorava!

Smanjen broj vakcinisane dece obavezom vakcinom preti da nam vrati epidemiju malih boginja

Vesti
11:12h Autor:
PRETI NAM OPET EPIDEMIJA MALIH BOGINJA: Udruženje pedijatara Srbije upozorava!
Foto: Shutterstock

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas da smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije koronavirusa preti da izazove epidemiju morbila i novu ozbiljnu zdravstvenu krizu, i ugrozi živote dece u većoj meri nego korona.

To udruženje je navelo da je stopa obavezne vakcinacije u Srbiji opala za 25 do 30 odsto i upozorilo da deca, zbog potencijalne epidemije morbila, mogu postati najveća kolateralna šteta pandemije koronavirusa.

„Postoji ozbiljan rizik da ako se ovaj trend nastavi, i tokom epidemije kovid 19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija”, dodaje se u saopštenju, prenosi Beta.

Predsednik tog udruženja Georgios Konstantinidis je ukazao da su morbili visoko zarazna bolest i da svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

„U ovom trenutku smo relativno zaštićeni merama i smanjenih kontakata zbog kovid 19 pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i među decom”, ocenio je on i upozorio da se situacija pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i smanjenjem broja imunizovane dece, a poseban rizik biće otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs