Danas je Uskrs

Radujte se: Hristos Vaskrese, radost donese!

Najznačajniji hrišćenski praznik Uskrs, simbolizuje pobedu života nad smrću. Ovaj praznik je suština hrišćanskog učenja i označava Hristovo vaskrsnuće
Vesti
22:46h Autor:
Radujte se: Hristos Vaskrese, radost donese!
Foto: Shutterstock

Hrišćani širom sveta danas obeležavaju Vaskrs, praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću. To je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Kako se određuje datum Vaskrsa

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Vaskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena. Ove godine svi hrišćani proslavljaju Uskrs istog dana - 20. aprila.

Praznik Vaskrsenja Hristovog slave svi hrišćani sveta zajedno, po proceni, oko 2,5 milijarde. Zajedničkog slavlja Vaskrsa u ovom veku biće ukupno 31 puta, a prvo sledeće je 2017. godine. Razlika između datuma katoličko-protestantskog i istočnog, pravoslavnog Vaskrsa, biće sledeće godine nedelju dana, a 2016. čak pet nedelja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

VaskrsUskrs