Nagrada

Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade: Roman godine je Kontraendorfin

Izgleda da knjiga donosi nešto bitno, kvalitativno, novo....

Vesti
Autor:
Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade: Roman godine je Kontraendorfin
Foto: Kurir/Marina Lopičić

Dobitnik NIN-ove nagrade za 2020. godinu je “Kontraendorfin” Svetislava Basare, saopšteno je na video konferenciji.

Kontraendorfin” je izabran među sedam romana koji su ušli u uži izbor za NIN-ovu nagradu, a po odluci žirija u sastavu: Teofil Pančić, Marjan Čakarević, Marija Nenezić, Branko Kukić i Ivan Milenković.

Prilikom objavljivanja imena dobitnika nagrade, Marjan Čakarević je naveo da je Basarin roman prevagnuo zato što “knjiga donosi nešto bitno, kvalitativno, novo, čega nije bilo u prethodnim Basarinim knjigama”.

Predsednik žirija Teofil Pančić je rekao da je u konkurenciji za NIN-ovu nagradu bilo mnogo više romana nego prethodne godine, ali da nije bilo mnogo “koronskih romana”, kako je očekivao zbog epidemije koronavirusa.

Očigledno je to tema koja tek treba da sazri”, rekao je Pančić i dodao da je ove godine bila “ozbiljnija konkurencija u odnosu na prethodnu godinu”, a da je, što se tiče tema koje su obrađivane “paraistorijski diskurs u nekom posustajanju”.

Od 212 knjiga koje su konkurisale, u najuži izbor za NIN-ovu nagradu su se sa pobedničkim “Kontraendorfinom” našli i “Sloboda govora” Vladana Matijevića, “Što na podu spavaš”, Darka Cvijetića, “Ljudi bez grobova” Enesa Halilovića, “Prekrasne ruševine” Sava Stijepovića, “Ništa nije ničije” Bojana Savića Ostojića i “Pod oba sunca” Ognjena Spahića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs